Samhälle

Edward Snowden vill bli benådad

Edward Snowden. Foto: Corbis
Edward Snowden. Foto: Corbis

Visselblåsaren Edward Snowden vill att USA:s president Barack Obama ska benåda honom. I en intervju med The Guardian säger han att det var en ”moralisk” skyldighet för honom att sätta ljuset på massövervakningen.

Publicerad

Samtidigt hävdar han att medborgarna i både USA och Storbritannien har tjänat på att han lämnade över informationen till medier.

Edward Snowdens advokater har samtidigt ökat sina ansträngningar för att deras klient ska bli benådad. Via länk från Moskva, dit han flydde 2013 efter massläckan av tusentals dokument från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och andra underrättelsetjänster, lyfter Snowden fram hur lagarna ändrats sedan dess.

– Kongressen, domstolarna och presidenten ändrade sin politik på grund av avslöjandena. Samtidigt finns det inga tecken på att någon enskild individ har kommit till skada, säger han.

Läs mer:

The Guardian skriver att det är knappast troligt att Obama kommer att benåda Snowden. Kampanjen fick dock nyligen oväntad draghjälp av förre justitieministern Eric Holder som sade att Snowden har gjort allmänheten en tjänst.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!