Samhälle

Snowden: Övervakning hade inte hindrat terrorn

Edward Snowden gästade Grävkonferensen 2016. Foto: Monica Kleja
Edward Snowden gästade Grävkonferensen 2016. Foto: Monica Kleja

Edward Snowden på Grävkonferensen 2016: - Att förbjuda kryptering är inget skydd mot terrordåd.

Publicerad

Fler och fler politiker i Europa pratar om krypteringen av kommunikation som mer och mer problematisk.

Men den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden är inte övertygad.

– Efter terrorattackerna i Belgien vet vi att problemet inte kryptering, sa Snowden när han pratade på Föreningen grävande journalisters årliga seminarium på Svenska Mässan i Göteborg på lördagen.

Till en början hes och på en knagglig Skype-länk från Moskva, hänvisade han till polisutredningarna efter attentaten i Paris och Bryssel.

– De fann att kryptering inte använts. I Paris hittades mobiltelefoner och i Belgien laptops. De var inte krypterade. Men det man hittade var att gärningsmännen hade använt burnerphones (red anm: kontantkortstelefonsom slängs efter användning).

Problemet är att islamisterna som kan tänkas slå till i länder som Frankrike och Belgien är så många, att polis och underrättelsetjänster inte kan övervaka alla.

– De hade helt enkelt för många mål att spana på.

Mer övervakning hjälper inte, anser Snowden.

– Det finns en utmaning i kontexten massövervakning. Man kan tro att om vi bara samlar mer elektronisk information, så försvinner problemet.

Redan i dag pågår en global massövervakning av medborgare, som i sig skapar mängder av falska spår, vilka leder till felprioriteringar av spaningsresurserna, menar han.

– Det händer hela tiden. Jag säger inte att terrorister inte är deras främsta mål, att de inte spanar på terrorister, för det gör de, sa han.

– Men samtidigt visar exemplen på massövervakning att alla måltavlor inte är terrorister, sa han och hänvisade till företeelser i NSA-dokument som han själv varit med om att läcka. Som att underrättelsetjänsterna registrerar personers sexvanor via webbkameror i dessas egna datorer.

Även exempelvis människorättsorganisationer och journalister är spaningsmål, påpekar han.

På frågan om även han själv, som tidigare operativ underrättelseanalytiker med uppdrag att jobba för NSA, också spanade på reportrar sa han att det inte var hans arbetsuppgift.

– Men jag var med om operation där en journalist på Al-Jazira avlyssnades. Han var inte medlem i Al-Quaida men intervjaude personer i Al-Quaida och drogs över samma kam.

Han förklarade att när han kom till jobbet på morgonen stoppade han in vissa selektorer i de avancerade datorprogrammen. Då kunde han se alla platser någon ringt eller mejlat ifrån, hur länge och med vem, hur de surfat och exempelvis lösenord.

– Jag kunde nå alla mina mål via telefonnummer, ip-nummer, id-nummer för mobiltelefoner; olika selektorer. Jag fick dem, och stoppade in dem i min dator, och hela världen låg öppen...

Snowden har tidigare uttalat att han känner till alla platser i världen där NSA hämtar data ur kablar som löper under vatten och jord.

Men om det nära samarbetet mellan svenska underrättelsetjänsten FRA och NSA kände han sig inte bekväm med att prata om, uppgav han.

– Europa var inte mitt mål.

Hur ser då hans framtid ut?

Edward Snowden berättade att han sökt asyl i 21 länder sedan 2013. Nästan alla - alla i Västeuropa - har antingen valt att inte svara, eller angett någon typ av processuella skäl för avslag.

I dag jobbar han på stiftelsen Freedom of the press med att utveckla verktyg för journalister.