Säkerhet

Trump överväger benådning av Edward Snowden

Edward Snowden vid utdelandet av Right Livelihood-priset i december 2019. Foto: Erik Simander/TT
Edward Snowden vid utdelandet av Right Livelihood-priset i december 2019. Foto: Erik Simander/TT

USA:s president Donald Trump tycks öppna för att benåda Edward Snowden. De nya uttalandena innebär en helomvändning från presidentens tidigare krav på visselblåsarens avrättning.

Publicerad

Världens sannolikt mest kände visselblåsare, som 2013 läckte dokument om USA:s massövervakning av internet och telefoni, kan komma att få lämna sin exil i Ryssland.

– Jag ska börja titta på det, sade Trump om en möjlig benådning av Edward Snowden under en presskonferens på golfklubben Bedminster i New Jersey, enligt The Guardian.

Kommentaren kom efter det att presidenten ställt upp på en sällsynt intervju med New York Post i förra veckan och där uppgett att ”många är på Snowdens sida”. Frågan splittrar dock Vita huset, enligt Trump.

– Många tycker att han borde bli behandlad annorlunda. Och andra tycker att han gjorde väldigt dåliga saker.

Benådning kan innebära återvändande till USA

Sedan det läckta materialet publicerades för sju år sedan har Edward Snowden bott i Ryssland för att undvika utlämning till och åtal i hemlandet USA. En benådning skulle med stor sannolikhet innebära att han kan återvända till USA utan att riskera fängelse.

Snowdens advokat, Anatolij Kutjerena, säger till den ryska nyhetsbyrån Ria att alla eventuella åtal mot hans klient bör läggas ned.

– Han agerade inte bara i det amerikanska folkets intresse, utan i hela mänsklighetens intresse, säger han.

Donald Trumps till synes mildrade hållning i frågan innebär en kraftig svängning från hans tidigare uttalanden om den i dag 37-årige visselblåsaren. Innan presidenten intog Vita huset skrev han minst 45 Twitterinlägg om Snowden, där han stämplade honom som en förrädare som borde avrättas.

”Snowden är en spion som borde avrättas – men om han kunde avslöja Obamas förehavanden så skulle jag kanske bli en stor beundrare”, skrev presidenten 2013.

Fakta: Snowdens avslöjande

I juni 2013 började den brittiska tidningen The Guardian publicera avslöjanden om hur USA:s signalunderrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik i världen.

Publiceringarna fick mycket stort genomslag. Bland annat avslöjades att den tyska förbundskanslern Angela Merkel avlyssnats av NSA, vilket försämrade de tysk-amerikanska relationerna rejält.

Källan var Edward Snowden (född 1983 i North Carolina, USA) som jobbat åt en underentreprenör till NSA men hoppat av. Han befann sig i Hongkong när materialet publicerades.

I augusti samma sommar fick han tillfällig asyl i Ryssland, där han fortfarande bor.