Industri

Ny konstgjord lunga går att bära med sig

Så fungerar den konstgjorda lungan. Grafik: Ingemar Franzén
Så fungerar den konstgjorda lungan. Grafik: Ingemar Franzén
Den nya konstgjorda lungan är lätt att transportera. Foto: Mgquet
Den nya konstgjorda lungan är lätt att transportera. Foto: Mgquet

En ny, bärbar, konstgjord lunga kan ge bättre vård för patienter som drabbas av svåra komplikationer till följd av svininfluensa. Karolinska sjukhuset i Solna vill köpa den nya tekniken så fort som möjligt.

Publicerad

Flera svenskar har drabbats av så allvarlig lungsvikt att de får livsuppehållande behandling i en konstgjord lunga, ecmo. Blodet pumpas då ut ur kroppen och passerar ett membran där det syrsätts.

Det finns flera svårigheter med apparaturen. Blodet får exempelvis inte koagulera och de känsliga blodkropparna måste skyddas mot värme och tryck. En annan utmaning är att transportera svårt sjuka patienter.

Nu är en ny ecmo-apparat som kan förbättra vården på väg ut på marknaden. Den har utvecklats av svenska Getinges dotterbolag Maquet i Tyskland. Enligt företaget är det världens minsta och lättaste system för hjärt-lung-stöd.

Den låga vikten, knappt 10 kilo, och det kompakta formatet gör att det räcker med en person för att bära utrustningen när svårt sjuka måste transporteras. När patienten sedan kommit fram till sjukhuset kan han eller hon vårdas i flera veckor utan att blodet tar allvarlig skada.

Kenneth Palmér, som är enhetschef för ecmo-enheten på Karolinska sjukhuset i Solna, är mycket intresserad av den förbättrade konstgjorda lungan.

-?Det är ingen tvekan. Vi vill köpa fyra stycken så fort det går, säger han.

De största fördelarna jämfört med tidigare ecmo-apparater tycker han är att systemet är så lätt att använda, handveven som gör att patienten kan hållas vid liv om el och reservbatterier fallerar och en ny typ av tryckmätning som ger trygg övervakning utan att skada blodet.

Karolinska sjukhuset är en av flera kliniker som vill ha den nya utrustningen, nu när det börjar bli trångt på ecmo-avdelningarna på grund av svininfluensan.

-?Vi ser ett väldigt stort intresse, säger Johan Malmquist, som är vd för Getinge.

Men företaget har inte fått fart på produktionen än. De första leveranserna har gått till tyska kliniker, och först i slutet av året räknar Maquet med att kunna producera den nya ecmo-utrustningen i större skala. Otur med tajmingen, tycker Kenneth Palmér på Karolinska sjukhuset.

-?De hade kunna sälja tusen över en natt om de hade haft produkten färdig nu. Det är nästan lite synd om dem.

Så används ecmo

* Ecmo, extracorporeal membran oxygenering, används vid livshotande lungsvikt.

* Blodets gasutbyte sker utanför kroppen genom ett membran. Då får lungorna en chans att vila och läka.

* Ecmo används bland annat av patienter som genomgår hjärtkirurgi, för tidigt födda barn och patienter som drabbas av lungsvikt till följd av influensa eller blodförgiftning.

* Ecmo ska inte förväxlas med respiratorer, eller ventilator som det också kallas. De blåser in luft och syrgas i patientens lungor, som sedan själva tar upp syre och avger koldioxid.