Energi

Allt du behöver veta om den nya bensinen E10

Den 1 augusti byts den 95-oktaniga bensinen ut mot E10. Arkivbild. Foto: TT
Den 1 augusti byts den 95-oktaniga bensinen ut mot E10. Arkivbild. Foto: TT
Ebba Tamm.'Foto: SPBI
Ebba Tamm.'Foto: SPBI

Sverige har fått en ny standardbensin, E10. Men vad innebär det? Ny Teknik rätar ut frågetecknen.

Publicerad

Vad är E10?

E10 betyder bensin med upp till tio volymprocent förnybar etanol inblandad.

Varför införs E10?

Det är i linje med Sveriges mål om minskade utsläpp av växthusgaser från transportsektorn och reduktionsplikten, som innebär att den förnybara andelen i bensin ska öka för att minska växthusgasutsläppen från drivmedel.

När finns det nya bränslet på svenska bensinstationer?

Från och med den 1 augusti.

Varför införs E10 just nu?

Reduktionsplikten skärptes den 1 augusti i år, enligt riksdagens beslut. Det innebär att de fossila växthusgasutsläppen från bensin, räknat över hela livscykeln, måste minska med sex procent jämfört med om bränslet hade varit helt fossil. Tidigare gällde att utsläppen skulle minska med 4,2 procent jämfört med helt fossilt bränsle.

Kan alla tanka E10?

De allra flesta bensindrivna personbilar kan köras på E10. Enligt föreningen Drivkraft Sverige är cirka 94 procent av alla bensindrivna bilar godkända för E10. Branschorganisationen Bil Sweden har publicerat en lista över de personbilsmodeller som kan köras på E10.

Vad gör jag om min bil inte klarar E10?

Då kan du tanka E5, som bara har upp till fem procents inblandad etanol. Men det är inte alla bensinstationer som kommer att sälja E5.

Vilka bilar klarar inte E10?

Framför allt äldre bilar, tillverkade före 1990, enligt Bil Sweden. Drygt 100 000 bilar avråds från att köra på E10.

Vad är det som gör att äldre bilar inte klarar E10?

– Vad man är rädd för är att gummislangar och packningar ska åldras snabbare. Sedan är det vissa lättmetaller som kan ta stryk, säger Anders Norén, teknisk chef på Bil Sweden, till TT.

Finns E10 i fler länder?

Ja, drivmedlet har rullats ut successivt i Europa sedan 2011 och finns sedan många år i USA. Det används redan i 14 EU-länder: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Tyskland, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Varför är etanol bättre?

Enligt Drivkraft Sverige ger hållbar etanol som har producerats i Europa cirka 70 procent lägre koldioxidutsläpp över livscykeln jämfört med fossila drivmedel som bensin.

Vad blir skillnaden i utsläpp när E10 införs?

– Om alla som kan tanka E10 verkligen gör det så motsvarar det effekten av att ta bort 150 000 bensinbilar från marknaden. Det är en ganska stor effekt. Väldigt många bilar kan använda E10 och det ger omedelbart en effekt i den befintliga fordonsflottan, säger Ebba Tamm, drivmedelsexpert på Drivkraft Sverige, till Ny Teknik.

Vilka råvaror används för tillverkning av förnybar etanol?

Främst stärkelserika grödor som spannmål, men även restprodukter och avfall från olika industrier, enligt Drivkraft Sverige.

Men hur är det med energiinnehållet i etanol?

Det är lägre i etanol än i bensin. E10 har 1,8 procent lägre energiinnehåll per liter jämfört med E5. Därför kommer förbrukningen att öka lika mycket.

Kommer jag märka någon förändring när jag tankar med E10?

I de allra flesta bilarna kommer ingen förändring att märkas.

Vilket oktantal har E10?

95. E10 ersätter den gamla 95-oktaniga bensinen, som hittills har haft fem volymprocent etanol inblandat.

Kan båtar tankas med E10?

Det är inte säkert. Enligt Drivkraft Sverige är många båtar och båtmotorer äldre än personbilsflottan. Det kan därför finnas flera båtar som inte kan tanka E10 och ska välja E5 i stället. Du som båtägare måste ta reda på vilket bränsle som motorn och bränslesystemet är konstruerade för, skriver föreningen.

Kommer den etanol som ingår i E10 att vara svenskproducerad?

– Det vet man inte förrän i efterhand, när drivmedelsleverantörerna rapporterar volymerna till Energimyndigheten. De volymer som vi hade under 2020 kommer Energimyndigheten att publicera under hösten, då redovisar man även var råvaran kom ifrån. För även om etanolen tillverkas i Sverige kan råvaran importeras, och då räknas det inte som ett svenskt ursprung, säger Ebba Tamm.

Tillverkas etanol till drivmedel i Sverige?                   

– Ja. Lantmännen Agroetanol i Norrköping producerar ganska stora volymer men har sålt mycket till Tyskland, säger Ebba Tamm.

Tidigare har etanol som drivmedel kritiserats för att ta mark i anspråk som skulle behövas för livsmedelsproduktion, gäller inte den kritiken i dag?

– Det beror på vem du pratar med. Det hävdas att det problemet inte finns i Europa, bland annat för att mark som ligger i träda kan användas, säger Ebba Tamm.