Fordon

Smartare bilar höjer säkerheten

EU-kommissionen föreslår att elektronisk stabilitetskontroll blir standard i alla nya bilar 2011. Det skulle spara 4 000 liv om året.

Publicerad

Kommissionen vill sätta press på både medlemsländerna och biltillverkarna för att bilarna ska bli säkrare, renare och mer intelligenta. Hur det ska gå till presenteras på den årliga utställningen om intelligenta bilar i Versailles utanför Paris på tisdagen.
Stabilitetskontrollen, ESC, är ett exempel på tekniska lösningar som kan förbättra säkerheten och minska olyckorna i vägtrafiken, tror kommissionen. Systemet kan, förutom att spara liv, avvärja 100 000 krockar om året.

Därför kommer kommissionens vicepresident Günther Verheugen att föreslå att ESC blir standard i nya bilar från och med 2011.

Europakommissionär Viviane Reding, ansvarig för it-frågor, vill att det gemensamma rapporteringssystemet eCall blir standard i nya bilar redan 2010. Senare i år ska kommissionen inleda förhandlingar med både europeiska och asiatiska biltillverkare för att få till avtal som gör detta möjligt.

I mitten av nästa år kommer kommissionen att föreslå drivkrafter, till exempel skatter, som kan främja intelligenta system i bilar.