Populärteknik

Tjockleken halverad i Kindle 2

Amazons e-boksläsare Kindle kommer nu i sin andra produktgeneration, dock fortfarande inte i Europa. Den är tunnare, med fler gråskalor och större minne, men är sig mest av allt lik sedan tidigare.

Publicerad

Sedan internetvaruhuset Amazon lanserade sin trådlösa e-boksläsare Kindle, till julhandeln 2007, har försäljningen av e-böcker tagit bra fart, uppger Amazon.

Och nu lanserar företaget sitt svar på kritiken mot den första Kindleversionen, som många inte minst ansåg vara otymplig. Mer än hälften av tjockleken har skalats av, och nya Kindle är bara drygt 9 millimeter tjock. Känslan av skärpa i bilder och text har förbättrats genom att den fyragradiga gråskalan har bytts till en med sexton nyanser.

Att bläddra fram en ny sida sägs gå 20 procent snabbare, och den har försetts med text-till-tal-funktion, så att det går att lyssna på engelskspråkiga böcker.

I det mesta förblir Kindle sig annars lik i den nya versionen. Vikten är nära densamma, strax under 300 gram.

Den är svartvit, med en sextumsskärm på 600 * 800 bildpunkter. Den har inbyggd mobiluppkoppling utan abonnemangskostnad till operatören Sprint, men fortfarande ingen anslutning mot vanliga trådlösa hemnät, så kallad wifi.

Marknadsföringen mot Europa uppges ha fördröjts av svårigheter för Amazon att göra överenskommelser med mobiloperatörer här.

Mängden inbyggt minne har åttafaldigats, från 256 megabyte till 2 gigabyte, vilket ska räcka för 1 500 böcker enligt Amazons sätt att räkna. Men i gengäld har tillverkaren tagit bort möjligheten att stoppa in extra minneskort.

Till skillnad från mobiltelefonskärmar – som förväntas vara snabba, färgglada och bakgrundsbelysta – spelar e-boksläsaren på andra värden.

Med svartvit skärm, långsammare bilduppdatering och frånvaro av bakgrundsbelysning kan skärmen använda vad som kallas elektroniskt bläck, från företaget E-ink.

E-bläcket är av en typ som kallas bistabil: det behöver en ström för att byta färg mellan svart och vitt, men inte för att sedan behålla färgen.

Eftersom en boksida byts relativt sällan räcker en batteriladdning därför länge. Amazon utlovar uppemot två veckors läsning om radiolänken inte används.