Fordon

Drönaren ska rädda skadade soldater

Maxlasten ligger på 195 kg, en vikt som drönaren kan bära i 2,4 timmar. Foto: DPI
Maxlasten ligger på 195 kg, en vikt som drönaren kan bära i 2,4 timmar. Foto: DPI

Drönare är redan en viktig pusselbit för spaning och som vapenplattform. Här är drönaren som ska flyga skadade soldater ut ur krigszonen.

Publicerad

DP-14 Hawk flyger helt autonomt – och kan hitta sin patient i tät djungel eller komplicerade stadslandskap. 

Den amerikanska armén blir allt mer robotiserad – och nu tittar ”US. Medical Research and Material Command” på möjligheten att låta autonoma farkoster skeppa ut skadade soldater ur stridszonen.

Det är företaget Dragonfly Pictures Inc. som har sjösatt en specialversion av sin obemannade helikopter DP-14 Hawk. Designen med två rotorer påminner om Boeings klassiska militärhelikopter CH-47 Chinook, men till skillnad från originalet får drönaren plats i en större skåpbil.

Samtidigt är DP-14 Hawks lastutrymme på drygt 650 liter nog stort för att rymma en liggande människa.

Läs mer:

Tanken är att soldaten ska flygas från fronten till en näraliggande vårdstation. Frågan är dock om patienten behöver en rejäl dos lugnande medel för att inte få ett nervsammanbrott. För inte nog med att upplevelsen är klaustrofobisk – drönaren styrs utan mänsklig inblandning.

Helikoptern lyfter på egen hand och följer den inprogrammerade rutten. Den landar obekymrat på tidigare obekanta platser, och klarar en lutning på 15 grader.

DP-14 Hawk navigerar med hjälp av LIDAR – ”light detection and ranging” (laser-radar) tillsammans med komplicerade algoritmer. Tekniken innebär att farkosten klarar av så kallad NOE-flygning. ”Nap-of earth” innebär att helikoptern flyger nära marken i skydd av naturformationer, för att undvika fientlig radar och eldgivning.

Läs mer:

Drönaren klarar detta i allt från komplicerade stadslandskap, till tät djungel eller bergsterräng. Den kan dessutom utföra sina uppdrag i miljöer utan radio- eller GPS-täckning.

Drönaren har en topphastighet på 194 km/h, och klarar sidvindar på 40 knop. DP-14 Hawk kan klättra 500 fot per minut med last. Maxlasten ligger på 195 kg, en vikt som drönaren kan bära i 2,4 timmar.

Last kan även hängas under helikoptern, och två drönare kan dessutom dela på en större vikt. Lasten kan släppas med en felmarginal under tre meter.

Drönaren har en hybriddrivlina, med jetbränslet JP-5 eller JP-8 som drivmedel – och en generator på 4,5 kW.  Tillverkaren poängterar att DP-14 Hawk även har många civila användningsområden – exempelvis inom jordbruket, för att bekämpa skogsbränder – eller göra eftersök.