Tekniknyheter

Vita älgens gåta ska lösas med ny teknik

Den vita älgens gåta ska nu lösas. Foto: Tage Bäck, Arvika
Den vita älgens gåta ska nu lösas. Foto: Tage Bäck, Arvika

Filmerna på den vita älgen i Värmland har spridits över världen – nu ska Sveriges lantbruksuniversitet ta reda på varför vissa älgar är vita.

Publicerad

Forskarna ska jämföra arvsmassan hos vita med vanliga bruna älgar och räknar med att hitta anlaget som gör älgarna vita. Den vita pälsfärgen beror inte på albinoanlag eftersom ögonen fortfarande är mörka i stället för röda.

Sofia Mikko leder arbetet på SLU. Hon har redan misstankar om vilka gener som kan tänkas vara inblandade.

– Nu väntar vi bara på att DNA-sekvenseringen ska bli färdig så att vi kan börja leta efter den genetiska avvikelsen, säger Sofia Mikko i ett pressmeddelande.

Kollegan Tomas Bergström konstaterar att den tekniska utvecklingen inom molekylärgenetik de senaste åren har varit revolutionerande.

– Med den utrustning vi idag har på SLU kan vi läsa dna-sekvensen från en individs hela arvsmassa, säger han.

Efter att filmerna spreds var intresset mycket stort för det ståtliga djuret, men allt var inte enbart positivt. Anders Tedeholm på länsstyrelsen i Värmland sade tidigare till TT:

– Det är på gott och ont. Det upplevs som störande, både av boende och av djuret. Det har varit fullkomligt hysteriskt och folk går omkring på tomterna och följder efter in i skogen i jakt på den vita älgen.