Innovation

Första fantombilden från omstridd dna-metod

Foto: Johan Nilsson / TT & Polisen / TT
Foto: Johan Nilsson / TT & Polisen / TT

Svensk polis har för första gången använt sig av dna för att få fram en fantombild på en misstänkt mördare.

Publicerad

Förhoppningen är att tekniken, som är omdiskuterad, ska kunna lösa ett 13 år gammalt mord i Göteborg.

Vid stängningstid den 13 oktober 2005 mördades en 36-årig kvinnlig anställd i en tygbutik i centrala Göteborg. Vittnesuppgifter tyder på att hon mördades av en kvinna, vilket stämmer bra med de dna-spår som hittats i butiken.

Men trots att omkring 650 kvinnor dna-testats sedan dess är mordet fortfarande olöst.

Nu har polisen vänt sig till det amerikanska företaget Parabon Nanolabs och utifrån dna-proven fått fram en fantombild på den misstänkta mördaren. Dna-analysen visar att kvinnan sannolikt har bruna ögon och mörkt hår och att hon själv eller någon av hennes förfäder har sitt ursprung i sydöstra Europa.

Men om mördaren verkligen såg ut som på bilden är väldigt osäkert, poängterar kriminalkommissarie Peter Thylén, som jobbar på polisens grupp för kalla fall.

– Detta är första gången som vi använder den här tekniken i Sverige. Därför vet vi ju inte hur bra den här typen av bilder är, säger han.

– Det får inte uppfattas som ett foto, utan här är det fråga om sannolikheter.

"Inget att förlora"

I USA har metoden använts för att lösa en rad mord, antingen genom tekniken använts för att identifiera ett mordoffer eller för att hitta en misstänkt mördare. Samtidigt har tekniken också fått en del kritik, vilket bland annat Dagens Nyheter skrivit om tidigare.

– Ögonfärg och hårfärg går ju att plocka fram. Det är ansiktet som är det lite speciella här, eftersom det inte riktigt finns någon forskning på om det går att göra det eller inte, medger Peter Thylén.

– Samtidigt har vi inget att förlora på det. Vi har jobbat med det här i 13 år och till slut måste man testa något nytt.

Ytterligare fall

Kostnaden för att ta fram bilderna är omkring 38|000 kronor (4|000 dollar). Polisen räknar med att den nu offentliggjorda bilden kommer att ge en hel del tips om vem den eftersökta kvinnan skulle kunna vara. Dessutom är ytterligare ett olöst fall aktuellt för en liknande beställning från det amerikanska företaget.

– Vi kommer att göra det i alla fall i ett ärende till, men det behåller jag för mig själv än så länge. Men det kommer att ske, säger Peter Thylén.

– Sedan får vi ju utvärdera detta och ännu mer går det ju att utvärdera om man lyckas gripa en person. Då kan vi ju se om det är likt eller inte, om det är en metod som vi ska använda eller ej.