Karriär

”Digitalt samhälle mer komplext”

Enligt Paulina Modlitba Söderlund innebär digitaliseringen bland annat att medborgarna har potential att ta del av data på ett sätt som hjälper dem att fatta bättre beslut kring sina egna liv. Foto: Jörgen Appelgren
Enligt Paulina Modlitba Söderlund innebär digitaliseringen bland annat att medborgarna har potential att ta del av data på ett sätt som hjälper dem att fatta bättre beslut kring sina egna liv. Foto: Jörgen Appelgren

Hon har jobbat med robotar i Boston, på Toca Boca och specialiserat sig på digitaliseringen av samhället. Paulina Modlitba Söderlund är civilingenjören som blivit rekryterad till Digitaliseringskommissionens expertgrupp.

Publicerad

När Paulina Modlitba Söderlund var liten samlade hon skruvar, fjädrar och glasspinnar från gatan och uppfann saker, som hon skrev manualer till.

När hennes pappa fick ett erbjudande från jobbet om hemdator öppnades möjligheten för Paulina att spela datorspel.

– Och jag älskade det! När jag spelat klart ett spel skrev jag egna berättelser utifrån storyn i spelet.

I tonåren satsade hon alltmer på skolan och det tidsslukande dataspelandet tappades bort. På gymnasiet valde hon teknisk inriktning på naturprogrammet, mest av sociala skäl.

– Men inte ens efter det var KTH ett självklart alternativ. Jag har alltid haft teknikintresse, men det har varit svårt att identifiera sig med tekniska sammanhang. Teknik var för mig inte ett självändamål, utan en möjliggörare av annat.

Läs mer:

Trots allt upptäckte hon programmet Medieteknik, började där och ”svävade som på moln” i fyra–fem år. Där fanns utrymme för både matte- och teknikälskaren och andra discipliner, som design och kommunikation.

Under den tiden hamnade Paulina med hjälp av målmedvetenhet och lite tur som ett slags utbytesstudent på MIT Medialab i Boston. Där stannade hon och sysslade med robotutveckling i två år.

Efter det kom hon hem till Sverige och fick jobb på Bonniers avdelning för forskning och utveckling. Därifrån rekryterades hon till Stardoll och sedan Toca Boca. För 2,5 år sedan bestämde sig Paulina för att starta eget.

– Nu gör jag allt som jag tidigare har gjort. Det som alltid har varit självklart för mig är att förstå användaren, och det kan användas inom pr, produkt- och affärsutveckling eller innovation.

Paulina Modlitba Söderlund har suttit i Digitaliseringskommissionens expertgrupp sedan i fjol. Kommissionen har till uppgift att försöka förverkliga regeringens it-politiska mål: Sverige ska vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter.

Läs mer:

I det arbetet fungerar expertgruppen som ett bollplank, kommer med input och ger återkoppling till de tjänstemän som finns på kommissionen. Paulinas kärnfrågor är bland annat digital innovation och jämställdhet.

– Den vackraste aspekten av digitaliseringen är demokratiseringen som kommer med att gamla strukturer ruckas på och att det finns en drivkraft för transparens. Det smarta samhället har också potential att bli mer tillgängligt, framför allt för personer med funktionsnedsättning. Men ett digitaliserat samhälle blir även mer komplext med fler intryck och fler val du måste göra, säger hon.

Paulina Modlitba Söderlund understryker att teknik och digitalisering inte är någonting i sig, utan blir vad vi gör det till. Ett område som hon anser manar till försiktighet är hur kommersiella och offentliga aktörer använder data om medborgarna.

Den ökande digitaliseringen kommer också att påverka ingenjörernas yrken. Paulina Modlitba Söderlund tror att behovet av repetitiva uppgifter och beräkningar kommer att försvinna och att efterfrågan på ingenjörer med helhetssyn kommer att öka.

– Att kunna sätta in teknik i ett sammanhang och förstå konsekvenser blir viktigt. Det kommer också att bli naturligt för oss att jobba tillsammans med robotar och smart programvara. Vi kommer att kunna göra mer avancerade saker.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!

Paulina Modlitba Söderlunds fem val

Ny Teknik lät digitaliseringsexperten visa i praktiken hur digitaliserad hon är.

Livesamtal Videosamtal

”Det är oftast mer effektivt och hållbart.”

Fysisk butik E-handel

”Framför allt som småbarnsförälder.”

Pocketbok Läsplatta

”Ingen av dem.Ljudbok passar bäst in i det moderna livet.”

Linjär tv Streaming

”Jag tittar aldrig på linjär tv.”

Mänsklig hjärna Artificiell intelligens

”Båda tillsammans. De kompletterar varandra.”