Zennström och Friis slåss för sina Skype-patent

2009-08-03 08:30  
Niklas Zennström och Janus Friis. Foto: Skype.

Skypegrundarna Niklas Zennström och Janus Friis slåss mot den amerikanska internetjätten Ebay om rätten till den grundläggande tekniken bakom telefonisuccén Skype. Ebay äger varumärket Skype men licensierar tekniken av Zennström och Friis.

I våras blev det känt att Niklas Zennströms och Janus Friis bolag Joltid planerade att köpa tillbaka Skype från Ebay tillsammans med de riskkapitalbolag som tidigare var storägare i Skype.

Men Ebay svarade med att säga att man hellre vill knoppa av Skype från Ebay-koncernen och börsnotera det än att sälja tillbaka till grundarna.

Då började en strid om rättigheterna till den grundläggande tekniken bakom internettelefoniföretaget Skype.

Ebay lämnade i mars i år in i en stämningsansökan mot Zennström om Friis i London, där Joltid är registrerat. Ebay vill ha rätt att modifiera programvaran i Skype.

Joltid svarade med en motstämning där man förbjöd Skype och Ebay att göra ingrepp i den grundläggande koden i Skypes programvara. Varje förändring skulle innebära ett brott mot den nuvarande licensavtalet.

I torsdags förra veckan blev det känt att Ebay och Skype planerar att utveckla en helt ny programvara för Skype för att komma runt licensavtalet med Joltid och komma vidare i sina planer med en börsnotering.

Men Ebay lägger in en brasklapp där man säger att man kanske inte lyckas att ta fram en lika bra programvara som den peer-to-peer-teknik som Zennström och Friis ursprunglingen skapat.

I så fall riskeras Skypes framtid, skriver Ebay till den amerikanska finansinspektionen SEC enligt nyhetssajten ZDNet.

Ebay betalade 20 miljarder kronor
Ebay köpte Skype för 2,6 miljarder dollar 2005. Omräknat i svenska kronor till dåvarande dollarkurs blev det 20 miljarder kronor.

Det var en häpnadsväckande stor summa för det unga internettelefoniföretaget Skype, som grundats av svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis tre år tidigare.

Skype var en hajp över hela världen. När affären med Ebay gjordes hade Skype 54 miljoner användare i 225 länder, men knappast några vinster att tala om.

Men Zennström och Friis var världsberömda sedan tidigare för den peer-to-peer-teknik som man utvecklade för fildelningsnätverket Kazaa.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Skype

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt