Yubico-vd: ”Vi siktar på miljarder enheter”

2015-10-02 13:27  
Stina Ehrensvärd Foto: David Isaksson

Svenskgrundade Yubico är litet, men om hörnet väntar standarden som kan göra Stina Ehrensvärds företag gigantiskt.

I ett vackert trähus från 1920-talet i Palo Alto, mitt i Silicon Valley, håller det svenska företaget Yubico till. Deras kontor en trappa upp är anspråkslöst och när Digital Teknik hälsar på är bara några få medarbetare på plats.

Det oansenliga skenet bedrar. Yubico är rejält hajpat och har kunder som Google, Facebook och Microsoft. I styrelsen sitter bland annat Googles Ram Shriram. Marc Benioff, Salesforces vd och grundare, har köpt en liten del av företaget.

Yubicos grej är säkerhetsnyckeln Yubikey. Den kopplas in i en usb-port och genererar en unik kod när den används. Lite som en bankdosa, men användaren behöver inte skriva in några siffror.

Företaget startades 2007 av Stina Ehrensvärd och hennes man Jakob Ehrensvärd.

– Vi ville göra en säkerhetsnyckel som man kan logga in på hela internet med. För att få den att fungera överallt valde vi att publicera serversidan som öppen källkod, säger vd:n Stina Ehrensvärd.

Hon berättar att 2008 hade de inga kunder, inte mycket pengar och ingen klar plan för att hur de skulle få ut nyckeln till världen.

– Det är svårt om man är ett litet svenskt bolag. Men jag kom i kontakt med en kille som hade en podcast om internetsäkerhet, Security Now. Han tyckte om Yubikeys enkelhet och öppen källkodsmodellen. Efter att han uppmärksammat oss började vi sälja vår nyckel till ”geeks” som var intresserade av säkerhet. De kunde själva kontrollera och bygga in den i sina system.

En av nördarna jobbade på Google och en annan på Facebook och plötsligt började Silicon Valleys mest betydelsefulla företag använda Yubicos nycklar internt.

2011 bestämde Yubico sig för att flytta till Silicon Valley. Inte för att, som många andra, komma åt riskkapital eller tekniskt kunnande, utan för att vara nära de stora it-företagen och vara med och utveckla den globala säkerhetsstandarden U2F, Universal Second Factor.

– Vi kunde inte driva en sådan standard själva och kontaktade därför Google som hade liknande tankar.

Stina Ehrensvärd jämför deras arbete med hur Ericsson drev gsm.

– Om en Ericsson-telefon bara kan ringa en Ericsson-telefon är marknaden mycket begränsad. Vi försöker nu göra vad Ericsson gjorde för mobilen, men för säker login.

I början av året talade Stina Ehrensvärd på en säkerhetskonferens på Stanforduniversitetet som ordnades av Vita huset. Där fick hon träffa Barack Obama.

– Jag satt i publiken när jag fick ett sms där det stod ”Presidenten vill träffa dig”, säger hon och skrattar.

Hon försökte övertyga Obama om vikten av att amerikanska myndigheter använder den standard som de vill etablera.

Om U2F blir global säkerhetsstandard återstår att se. Något som talar för är att många inflytelserika företag stöder den. Skulle den accepteras väntar stora pengar.

– När vi flyttade hit för fyra år sedan var vår strategi att få de stora företagen att använda vår teknik internt. Sedan skulle vi skapa en standard så att deras användare kan använda vår teknik. Då kan vi börja sälja ordentligt.

– Vi tjänar inte jättemycket per användare för nycklarna är billiga och en engångskostnad. Men vi tänker sälja flera hundra miljoner, ja på sikt miljarder enheter, säger Stina Ehrensvärd.

Funkar överallt

Företag: Yubico.

Vd: Stina Ehrensvärd, 48.

Tillverkar: Säkerhetsnyckeln Yubikey.

Grundat: 2007 av Stina Ehrensvärd och maken Jakob Ehrensvärd.

Anställda: 50.

Namnet: Syftar på engelskans ”ubiquitous” som betyder ”överallt”. “Your ubiquitous key”. Din nyckel som fungerar överallt.

Digital Teknik träffar entreprenörer i Silicon Valley

  • Digtial Tekniks frilansreporter David Isaksson är på plats i Silicon Valley och träffar regelbundet svenska entreprenörer i vår serie Svenskar i Silicon Valley.
  • Tidigare har Digital Teknik träffat Mai-Li Hammargren på Lookback, Emil Eifrém på Neo Technology och Oskar Kalmaru på Narrative.
  • Vill du läsa mer om digitaliseringen i samhället bör du skaffa dig en prenumeration på vår heldigitala nyhetsbevakare Digital Teknik. Hitta ett erbjudande här!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt