Youtube sparkar igång IPv6

2010-02-03 14:44  

När Google kopplade på stöd för protokollet IPv6 i videotjänsten Youtube märktes det över hela internet. Det kan bli genomslaget för ersättaren till den dominerande IPv4-tekniken.

Trafiken i IPv6-protokollet från Googles servrar ökade 30 gånger över bara några dagar, enligt en internetleverantör som intervjuats av Network World.

Problemet med den äldre standarden IPv4 är att den bara kan använda ett relativt litet antal adresser. För jättesajter som Youtube räcker de inte i framtiden. 90 procent av adressutrymmet är bokat i dag.

IPv6 har varit en färdig standard sedan 1998, men även om behovet varit tydligt och de flesta operativsystem i dag stöder protkollet har nyttjandet varit svagt.

Stora internetleverantörer, som amerikanska Comcast, har börjat bygga om sina nät för den nya tekniken, inte minst för att få tillgång till det nästan obegränsade adressutrymmet hos IPv6: omkring 5x1028för varje människa.

Niklas Dahlin

Mer om: IPv6 Youtube

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt