Youtube – fem år och redan vuxen

2010-05-17 13:42  

För fem år sedan var Youtube ett amatörprojekt som erbjöd folk att lägga upp videoklipp på sig själva. I dag har Youtube nästan dubbelt så många tittare som de tre största amerikanska tv-kanalerna tillsammans.

I dag, den 17 maj fyller internetföretaget Youtube fem år och sätter samtidigt nytt rekord med två miljarder nedladdningar per dag.

Youtube har utvecklats enormt på bara fem år – från töntiga amatörklipp till dagens världsspegel med ögonvittnesskildringar från politiskt våld i världen, från rymdfärder, tal av politiska skurkar och tal av politiska hjältar, oförglömliga sportögonblick, oförglömliga ögonblick då sångamatörer blir världsstjärnor, sanslöst roliga klipp med katter, hundar, papegojor och andra djur, världsartisternas bästa konserter och världens bästa ståuppseanser.

Ingen politiker eller makthavare kommer i dag undan med en dumhet. Kan det fångas på bild så läggs det blixtsnabbt upp på Youtube.

- Vi kunde aldrig föreställa oss att Youtube skulle få den spridning och den storlek som sajten har i dag. Vi var mest ute efter att göra något som kunde tillfredsställa våra egna behov, säger Chad Hurley, en av grundarna, i en intervju med BBC.

I slutet av 2006, bara ett och ett halvt år efter starten, köpte internetjätten Google Youtube för 1,65 miljarder dollar, motsvarande närmare 12 miljarder svenska kronor.

Det första videoklippet som lades ut på betaversionen av Youtube gjordes av Jawed Karim, en av Youtubes grundare.

Den 19 sekunder långa klippet, som fortfarande ligger uppe på sajten, heter”Me at the Zoo”och visar Karim framför ett par elefanter. Och där står han och pratar ganska ospännande om elefanter.

Klippen speglar ganska väl vad Youtube handlade om från första början: ”Broadcast Yourself”, vilket fortfarande är Youtubes varumärkesslogan.

Se här ett hokklipp av de 20 första Youtubefilmerna.

På Youtubes jubileumssajt finns en nygjord film som visar utvecklingen och några av de bästa ögonblicken i Youtubes historia.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt