Ygeman: Svenska nätet ”långt ifrån kapacitetstaket”

2020-03-25 16:28  
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Telekombranschen ger en samstämmig bild av att det svenska nätet klarar trycker från allt hemarbete i coronapandemins spår.

– Den allmänna bilden är att läget är gott. Trots att man har haft en ökad efterfrågan på tjänsterna ligger man långt ifrån kapacitetstaket, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till Ny Teknik.

Under onsdagen anordnades en videokonferens mellan Anders Ygeman och representanter för den svenska telekombranschen. Hittills ska ingen aktör ha sett några tecken på uppkopplingsproblem vare sig via det fasta nätet eller i mobilnätet, uppger ministern efter mötet.

– Det har varit en ökning i båda, samtidigt menar mobiloperatörerna att samtalen ökat mer än datamängderna. Även datamängderna har ökat och peaktiderna har flyttats lite, även om den traditionella peaken är stabil. Det är också mer kommunikation uppströms än vanligt, det beror på mer dubbelriktad kommunikation som videosamtal, säger Anders Ygeman.

Under förra veckan manade EU nätjättar som Netflix och Youtube att sänka videokvaliteten för att avlasta de europeiska näten. Men Anders Ygeman står efter dagens möte fast vid att inga sådana åtgärder egentligen är nödvändiga i Sverige.

De problem som branschen lyfte under sammanträdet rörde tillgången på personal snarare än flaskhalsar i infrastrukturen. Om skolor och förskolor stänger kan det orsaka en brist på exempelvis tekniker. Därför efterfrågar branschen att viktiga yrkesgrupper inom telekomsektorn ska få möjlighet till barnomsorg ifall grundskolor och förskolor tvingas stänga till följd av coronapandemin.

Det låter som att det var ett lugnt möte?

– Det får man nog säga, och det ska man vara glad över. Det hade varit betydligt värre annars, nu när många människor är beroende av nätet för att jobba hemifrån. Om inte det hade varit möjligt hade vi nog kunnat se en betydligt större smittspridning, säger Anders Ygeman.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt