Yahoo ska bräda Apples Siri

2014-02-19 14:59  

Yahoo satsar tio miljoner dollar i ett forskningsprojekt som ska leda till smartare personliga assistenter, med kapacitet att föra en dialog med användaren.

Forskningsprojektet som kallas Inmind kommer att bedrivas i samarbete med Carnegie Mellon University och ska pågå i fem år.

Från Yahoos sida är det ett initiativ som drivs av forskningsavdelningen Yahoo Labs, ledd av Ron Brachman.

En av förhoppningarna är att utveckla en digital assistent som kan föra en enklare konversation, och exempelvis kunna svara på följdfrågor från användaren.

– Det saknas hos [Apples digitala assistent] Siri, säger Ron Brachman till nyhetssajten Technology Review.

Forskningsavdelningen har sedan Marissa Mayer blev vd 2012 fått utökade resurser. Bland annat beslutade hon att minst 50 forskare med doktorsgrad skulle anställas under 2013, ett mål som enligt Technology Review passerats med god marginal.

Tom Mitchell, ansvarig för avdelningen för maskinlärande vid Carnegie Mellon University har utformat projektet Inmind tillsammans med Ron Brachman. Båda har tidigare arbetat inom CALO, ett projekt med fokus på artificiell intelligens, finansierat av Pentagon. Apples digitala assistent Siri har sina rötter i CALO.

Inmind ligger i linje med ett fokus på maskinlärande hos de stora it-företagen. Ett annat exempel är Googles köp i januari 2014 av det brittiska företaget Deepmind för över två miljarder kronor.

Mats Lewan

Mer om: Yahoo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt