x10 Nu gäller det Sony Ericsson

2010-03-29 12:04  
Carolina Milanesi, mobilmarknadsanalytiker på Gartner.

Vinna eller försvinna - lanseringen av X10 är Sony Ericssons viktigaste på länge. Det tycker både Sony Ericsson och analytiker.

– Jag tror att Sony Ericsson har en bra chans. Nu hänger det på genomförande, på marknadsföring och på att inte åka på problem med programvaran, som med modellen Satio i Storbritannien, säger Carolina Milanesi, mobilanalytiker på analysfirman Gartner.

Hon anser att X10 är mycket viktig för den krisdrabbade mobiltillverkaren.

– Jag tycker att det är den första produkten på ett och ett halvt år som tar Sony Ericsson dit konkurrenterna är.

Hos Sony Ericsson är tongångarna liknande.

– Det är en av våra viktigaste och största lanseringar hittills, och därmed finns det stora förväntningar även internt, säger Sony Ericssons presschef Gustaf Brusewitz, och påpekar att det även är premiär för en ny användarmiljö, UX, som kommer att finnas i fler mobiler framöver.

Han förklarar också att utvecklingen av X10 skett både i Lund (främst planering), Tokyo (mest hårdvara och utveckling av programvara), och i San Francisco (framför allt design av programvara).

Carolina Milanesi konstaterar att det finns flera tuffa konkurrenter på Android, men att mycket spelar Sony Ericsson i händerna.

– Motorolas varumärke har tagit skada i Europa, medan Sony Ericssons är bortglömt. Och det är lättare att få människor att komma ihåg dig igen, än att övertyga dem om att du kan göra något bra.

Samtidigt noterar hon att Samsung just nu fokuserar mer på sitt eget operativsystem Bada.

Hon tror också att lillaX10 Mini, uppföljaren till X10 som presenterades vid mobilmässan i Barcelona i februari, kan ge Sony Ericsson fler möjligheter.

– Den kan locka dem som vill ha en pekskärmsmobil, men inte vill ha en för stor apparat. Det finns också marknader utanför Västeuropa – exempelvis i Asien – där människor tycker om mindre mobiler helt enkelt för att de har mindre händer, påpekar hon.

Personligen ger hon X10 tummen upp.

– Vi får så mycket mobiler! Själv har jag en Iphone sedan tre år, och det här är första gången jag ser en mobil och säger, vet du, jag skulle faktiskt kunna använda den här som min primära mobil ett tag.

- - - -

Läs Ny Tekniks test av Xperia X10 här.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt