Wow vilken tavla, Apple

2010-02-02 23:00  

Förväntningarna var skyhöga när Steve Jobs presenterade Apples senaste skapelse i förra veckan. Frågan är nu om Ipad kan förändra världen eller bara är en förstorad Iphone som ingen vill ha.

I ett par år har det spekulerats om en mindre dator från Apple, och att den skulle kunna bli den första framgångsrika prylen i utrymmet mellan avancerade mobiler och bärbara datorer.

Där har Microsoft försökt stödja olika former av pekdatorer i ett decennium, utan framgång. De små minibärbara "netbook" är en annan variant som sålt bra, men verkar sakna framtid.

Närpekdatorn Ipad nu slutligen landatär meningarna delade. Många med teknikfokus är skeptiska och pekar på allt den saknar. Andra är försiktigt nyfikna.

Apples hemlighet är butikerna
Det Apple hittills har lärt oss är att tekniken inte ensam avgör.

Varken Ipod eller Iphone har prestanda som sticker ut. Vad de har är ett extremt genomarbetat ekosystem med musikbutiken Itunes Store och programbutiken App Store, nu med 140 000 program och tre miljarder nedladdningar gjorda.

Steve Jobs kallar Ipad magisk och gör en poäng av att 75 miljoner användare av Iphone och Ipod Touch redan vet hur den ska användas.

I hans innehållsbutik finns dessutom 125 miljoner registrerade konton, alla kopplade till kreditkort.

Att Ipad är tunn, har bra skärm och en ny, egenutvecklad och skräddarsydd processor som är imponerande strömsnål och snabb, är sedan ingen nackdel.

E-bokhandeln Ibookstore...
Nytt i innehållsväg för Ipad är e-bokhandeln Ibookstore.

Liksom tidigare behåller Apple greppet om kunden, men ger bokförlagen friare prissättning och högre del av intäkterna än huvudkonkurrenten Amazon.

Samtidigt kan Ipad visa kompletterande innehåll, exempelvis video, vilket Amazons läsplatta Kindle med den långsamma svartvita skärmen från E-ink inte klarar. För bokförlagen är Ipad därför bara början till något nytt.

...men ingen tidningskiosk
Motsvarigheten för tidskrifter och tidningar saknas. "Det finns ännu inga Imagazines eller Inews" somSara Öhrwall, chef för Bonniers nya FoU-avdelning, påpekar för Wall Street Journal.

Hon vet vad hon siktar på - hennes avdelning har visat en av förlagsbranschens elegantaste visioner i en video omläsplattan Bonnier Mag+ Prototype.

"Förlorade vi just matchen om betalt innehåll?", frågar hon sig nu. För det har visat sig att det finns en betalningsvilja i mobila apparater, till skillnad från i vanliga datorer.

Det mediaföretagen kan göra för Ipad i dag är egna program i App Store, program som ger tillgång till betalt innehåll.Apple tar då 30 procentav intäkterna från innehållet.

Men sannolikheten finns också att Apple går vidare med andra media efter Ibookstore. I det perspektivet kan första generationens Ipad vara ett första steg mot en verklig förändring. Och Apple tänker stå i centrum.

Läs vad sju experter säger om möjligheterna med Ipad.

Läs också vad skeptikerna tycker om Ipad.

Apple Ipad

Skärm:Multitouch lcd med led-belysning. 9,7 tum. 1024x768 pixlar.

Mått och vikt:24x19x1,3 cm. 0,7 kilo.

Processor:A4 - ny egenutvecklad allt-i-ett-processor på 1 GHz från Apple.

Sensorer:Accelerometer, ljussensor för skärmbelysning.

Batteri:Litium-polymer. Ska ge 10 timmars drifttid och en månad i viloläge.

Trådlöst:Wifi (802.11 a, b, g, n) samt bluetooth 2.1.

Övrigt: Högtalare, mikrofon, digital kompass, gps-mottagare samt hållare förmikrosimkortför turbo-3g – hälften så stort som normala simkort (enligt prylsajten Engadget bör mikrosimkort kunna erhållas genom attfila ner ett vanligt sim-kort– själva kontaktytan är identisk). Samma kontakt med 40 stift som för Iphone och Ipod. Vanligt 3,5 mm hörlursuttag på ovansidan.

Pris i USA:3 700-5 100 kronor för modeller med 16-64 Gbytes minne. För 3g tillkommer omkring 1 000 svenska kronor.

Lansering:Apple har inte satt något definitivt lanseringsdatum. På presentationen nämndes lansering inom 60 dagar för modellerna utan 3g och 90 dagar för 3g-modellerna.

Mats Lewan

Mer om: Ipad Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt