Wired hyllar 33-bolaget Racefox

2018-09-05 13:41  

Träningstjänsten Racefox har varit med på 33-listan hela tre gånger. Nu lyfts bolaget fram som ett av Europas största framtidshopp av tidningen Wired.

Stockholmsföretaget Racefox, tidigare Wememove, har utvecklat en digital träningstjänst för skidåkare och löpare. En sensor som fästs på atletens bröstkorg samlar in rörelsedata, som sedan analyseras för att dra slutsatser om exempelvis stegisättning eller stakning.

Dataanalysen används sedan av en virtuell realtids-coach som ger tips om hur användarna ska kunna nå sina träningsmål.

Läs mer: Racefoxs sensorer följer idrottaren genom loppet

Bolaget är inte mer än fyra år gammalt, men har redan hunnit vara med på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan hela tre gånger, vilket är maxgränsen.

Nu har även den internationellt välkända tekniktidningen Wired fått upp ögonen för Racefox. När Wires nyligen presenterade sin lista över Europas 100 hetaste startup-bolag var Racefox en av nytänkarna som lyftes fram.

Läs mer: Racefox: Smart sensor ska hjälpa elitmotionärer i skidspåret

– Mig veterligen är vi det enda sportbolaget på listan. Det är ett bevis på att på att marknaden för digitala sporttjänster är på gång att växa till sig – och att vi är ett bolag som ligger i framkant inom området. Det ger oss gott självförtroende inför våra fortsatta satsningar, säger Magnus Jonsson, vd.

När Ny Teknik når Magnus Jonsson befinner han sig i Berlin för att besöka den stora teknikmässan IFA. Racefox är i grunden ett databolag, men tillverkar för närvarande även egen sensorhårdvara i samarbete med ett företag i kinesiska Shenzhen.

Läs mer: 33 nya vinnare tar plats på historiska listan

På sikt vill dock 33-bolaget kunna fokusera på att enbart leverera en digital coachingtjänst.

Racefox är därför på IFA för att knyta nya kontakter med hårdvarutillverkare. Målet är att få till framtida samarbeten där Racefoxs digitala tjänst ska gå att använda tillsammans iot-prylar, exempelvis kroppsburna sensorer, som andra tillverkar och säljer.

– Sportbranschen har börjat sin digitaliseringsresa, men det mesta handlar fortfarande om att använda data från exempelvis gps:er. Nästa generation av sportjänster handlar om att bygga intelligens som kan dra slutsatser av data för att stötta användarna, säger Magnus Jonsson.

– Racefox intelligensbygge är bara i början av sin resa. Men vi ser att vi kan hjälpa våra kunder att utvecklas och få en personifierad coaching-upplevelse. Att vara med på Wireds lista kommer att öppna nya dörrar för oss, fortsätter han.

I Sverige har Racefox samarbetat med bland annat Lidingöloppet och Vasaloppet. Tio procent av de som gick i mål i Mora i vintras hade tränat med företagets tjänst, till exempel. Nu förbereder sig Racefox för att ta steget in på en av världens viktigaste skidmarknader – Norge.

– Halva den norska befolkningen åker skidor någon gång om året. Det är en naturlig plats för oss att expandera till. Vi har norska användare sedan tidigare, men nu gör vi en fullskalig marknadsintroduktion.

Hur många använder er tjänst?

Racefox

Gör: En personlig tränare baserad på dataanalys

Ort: Stockholm

Startår: 2014

Anställda: 12,

Omsättning: 1,5 MSEK

Riskkapital: 11 MSEK

Huvudägare: Grundarna, Jane Walerud, Almi Invest, Doberman Forward.

Andra svenska bolag på Wireds lista 2018

Karma

Sana Labs

DPOrganizer

Hedvig

Sniph

Na-kd

Tink

Amuse

Anyfin

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt