Windows Phone 7 – Microsofts nya är här

2010-10-12 09:42  

Microsoft har gjort om sina mobiler från grunden, och nu är de här. Enklare än Iphone, tycker Microsoft. Fler målgrupper, tror tillverkarna. Slaget kan börja.

På pressmöten världen över kl 15.30 svensk tid på måndagen presenterade Microsoft officiellt nya Windows Phone 7, samt ett tiotal mobiler från olika tillverkare som Dell, HTC, Samsung, och LG.

Mobilerna börjar inom kort säljas i 30 länder – den 21 oktober i Sverige och den 8 november i USA.

(Här är ett första intryck av mobilerna. Genom ett avtal får vi och andra medier inte publicera utförliga test förrän den 21 oktober).

Som känt sedan tidigare är operativsystemet helt omgjort från grunden. Det används bara med finger och inte med pekpenna. Tangentbord kan dock finnas. Microsoft självt anser att det är extremt enkelt och intuitivt.

– Iphone var först ut med att göra smartphones enkla att använda. Windows Phone 7 syftar till att göra det enklare och att nå ut till ännu fler användare, sa Peter Wissinger, ansvarig för Windows Phone 7 i Sverige.

Upplägget skiljer sig delvis från Android och IOS/Iphone – de två OS som dominerat utvecklingen av datorlika mobiler de senaste åren.

I stället för att ha program, eller "appar", på en startskärm, samlar Microsoft flera funktioner under ett tema, till exempel människor – kontaktuppgifter, Facebook-inlägg med mera. Microsoft kallar dem "hubbar".

– Det blir mer tid till annat, när man inte behöver hoppa in och ut ur applikationer, sa Peter Wissinger.

Mer tid till annat är också temat för Microsofts reklam, som gör narr av dem som absorberas fullständigt av sin mobil.

Mobiltillverkarna är hårt styrda. Kraven på hårdvaran är precisa – kamera på minst fem megapixel, vissa knappar, skärm på 800x480 pixlar etc – och utseendet i systemet kan inte påverkas.

Mobiler från olika tillverkare är därför mycket lika. Tillverkarna kan bara konkurrera med vassare hårdvara, design och med att lägga in extra funktioner i mjukvaran. Ändå tycks de vara nöjda.

– Det blir mycket fokus på att maximera användarupplevelsen i den kostymen, konstaterar Erik Johannesson, nordisk pr-chef på Samsung.

Fler nivåer på hårdvaruspecifikationer kommer att dyka upp framöver. Framförallt blir det fråga om enklare modeller som gör att en mobil med Windows Phone 7 kan komma ner lägre i pris än 5.000 kronor.

– Vi kommer att introducera lägre specifikationer, sa Peter Wissinger.

– Det blir inte bara mobiler som kostar 5.000 kronor. Vi vill även bjuda in fler användare, sa Erik Johannesson.

Däremot kommer Windows Phone 7 inte att användas för pekdatorer och läsplattor.

– Där är det Windows 7 som gäller, och ni kan nog vänta er nyheter framåt jul på det området, sa Peter Wissinger.

De nya Windowsmobilerna kan nu ta upp kampen på marknaden för datorlika mobiler – smartphone. Och det blir tufft.

Gartner förutspår att Microsofts marknadsandel sjunker från dagens åtta procent till under fyra procent år 2014. Dominerar gör Android och Symbian, om man får tro Gartner.

Utmaningen gäller bland annat att locka programutvecklare, i konkurrens med Android och IOS/Iphone. Även om Microsoft är på efterkälken har man en traditionellt stark relation till sina programutvecklare.

Liksom med Iphone kommer alla program att kontrolleras och bara distribueras via en enda nätbutik – Marketplace.

När det gäller skräddarsydda program för företag – ett område där gamla Windows Mobile 6.5 är starkt idag – kommer det dock att finnas en privat distributionsväg i Marketplace, där programutvecklare kan lägga upp program till en viss kund.

De nya Windows-mobilerna

Fyra mobiler med Windows Phone 7 släpps i Sverige (läs här om vårt första intryck av mobilerna):

Samsung Omnia 7
Skärm: 4 tum, super-amoled, 800x480 pixlar.
Kamera: 5 megapixel, video i hd-upplösning

LG Optimus 7
Skärm: 3,8 tum, 800x480 pixlar
Kamera: 5 megapixel, video i hd-upplösning 720p
Extra: Dlna-funktion för trådlös uppspelning till TV/hifi.

HTC 7 Trophy
Skärm: 3,7 tum, 800x480 pixlar
Kamera: 8 megapixel, video 720p
 

HTC 7 Mozart
Skärm: 3,8 tum, 800x480 pixlar
Kamera: 5 megapixel

I USA lanseras andra modeller som Dell Venue Pro med fullt tangentbord, HTC HD7, HTC Surround med två Dolby Mobile surround-sound-högtalare, LG Quantum med fullt tangentbord, Samsung Focus och HTC 7 Pro med fullt tangentbord.

Windows Mobile kom 2002

Microsofts första mobil – Orange SPV – och Windows Mobile kom 2002 (till Sverige kom Qtek 7070 av HTC i maj 2003).

Länge konkurrerade Microsoft med mobiltillverkarnas gemensamma system Symbian (den första Symbian/Epoc-mobilen, Ericsson R380, kom år1999).

När Iphone och Android introducerades framstod både Symbian och Windows Mobile som gammalmodiga, och deras marknadsandelar har rasat de senaste åren.

Symbians strategi är att förnya systemet (Nokia N8 med Symbian^3 släpptes för någon vecka sedan), medan Microsofts byggt om sitt OS från grunden.

Mats Lewan

Mer om: Symbian Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt