Windows och OS X på samma skärm

2008-02-05 23:00  
Simon Syrén kör Windows på sin Mac

Windows och Mac OS X sida vid sida, på samma skärm? Med Mac-programmen Parallels och Fusion blir det verklighet.

Den som köper en Mac med Apples senaste operativsystem Leopard kan installera Windows på datorn. Problemet är att den måste startas om för att byta mellan operativsystemen.

Men det finns andra sätt att köra Windows- och OS X-program samtidigt, i samma dator. Parallels Desktop kom först, och nyligen släppte virtualiseringsjätten VMware en programvara som heter Fusion.

Grundfunktionerna i programmen är identiska: både Parallels och Fusion skapar en virtuell dator i Macen. I den virtuella datorn väljer användaren själv vilket operativsystem som ska installeras.

Möjligheten att köra Windows på en Mac är det främsta säljargumentet, men båda programmen stödjer flera andra operativsystem, bland annat några Linuxvarianter.

Installationen är smidig, och när den virtuella datorn är igång är integrationen med OS X i båda fallen imponerande. Det är exempelvis möjligt att klippa ut en bit text i ett Windows-program och sen klippa in den i ett OS X-program.

Prestandamässigt fungerar det också riktigt bra. Daglig användning av kontorsprogram orsakar ingen irritation alls. Men riktigt lika snabbt som att använda Apples motsvarande funktion Boot Camp blir det inte, så den som exempelvis vill spela nyare spel gör bäst i att fundera på andra lösningar.

Parallels och Fusion är inte bara intressanta produkter för Mac-ägare som behöver kunna köra Windows-program. Fusion och Parallels är också ett sätt att kunna använda hårdvara som egentligen inte ska fungera med en Mac ihop med en dator från Apple, exempelvis för att kunna skriva ut på en skrivare som saknar drivrutiner för Mac OS X.

Vissa skillnader finns mellan programmen. Bland annat är prestandan bättre i Fusion, medan Parallels har bättre stöd för 3d-grafik. Båda finns i gratis testversioner, så det är enkelt att undersöka vilket som passar de egna behoven bäst.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt