Wimax tyngsta förespråkare pratar om LTE

2009-09-16 11:20  

Amerikanska Clearwire som bygger ett av världens få stora mobilnät med tekniken Wimax, öppnar nu för ett byte till 4G-tekniken LTE.

Clearwires vd Bill Morrow säger nu att om LTE blir den dominerande 4G-tekniken kan Clearwire enkelt byta teknik i sitt nät. Det rapporterar flera nyhetskällor.

-- Vi är den enda nätoperatören som kan göra detta, säger Bill Morrow, rapporterar Wall Street Journal.

Därmed är stödet för Wimax svagare än någonsin och LTE, som redan framstår som världens dominerande teknik för nästa generations mobilt bredband, får ytterligare stöd.

Wimax utvecklades av företag inom databranschen, bland annat Intel, som ett alternativ till telekombranschens standarder för mobilnät. Namnet påminner om wifi -- de licensfria trådlösa nät som idag finns i alla bärbara datorer -- men Wimax gäller mobilnät på licensbelagda frekvenser.

Clearwire stöttas i dag framförallt av den amerikanska operatören Sprint som ska driva Wimaxnätet tillsammans med Clearwire.

I slutet av nästa år ska nätet täcka 80 regioner i USA.

Wimaxnätet framställs som ett 4G-nät trots att de datahastigheter som nämns är i nivå med eller lägre än dagens turbo-3g, omkring 10 megabit/s.

LTE har valts som 4G-standard av en lång rad stora och små operatörer, även de som hittills använt den "amerikanska" 3g-tekniken cdma2000 ev-do, exempelvis amerikanska Verizon Wireless.

De första testnäten för LTE byggs nu bland annat i Stockholm, och tekniken ska klara hastigheter på 50 till 100 megabit/s.

Mats Lewan

Mer om: Sprint Clearwire

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt