Wikipedia vill bli världsarv

2011-04-15 14:36  

Wikipedia, webbens fria lexikon, hoppas bli klassat som världskulturarv på Unescos lista.

- Wikipedia är ett mästerverk i mänsklig skaparförmåga, sade Sebastian Sooth vid Wikipedias tyska stödförening vid en konferens i Berlin på fredagen.

Det skulle motivera Wikipedia att bli upptaget på listan, anser han.

Den tyska organisationen tänker driva frågan vidare.

- Vi hoppas kunna dra igång en kontroversiell debatt om hur Wikipedia har förändrat samhället och förhållandet till vetenskap, säger Catrin Schoneville, talesperson för Wikipedia, till nyhetsbyrån dpa.

Men vägen till att bli upptagen på Unescos världsarvslista är lång och komplicerad. Organisationen kan inte nominera sig själv. Förslag måste komma från en nation.

Den tyska delen av Wikipedia har ännu inte tagit kontakt med tyska regeringen och har endast fört informella samtal med Unesco.

Ytterligare ett problem är att Unesco inte sätter upp immateriella företeelser på världsarvslistan. För dessa finns en annan lista, på vilken exempelvis Flamencodansen räknas.

Men där vill inte Wikipedia hamna, rapporterar dpa.

Håkan Abrahamson

Mer om: Wikipedia Unesco

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt