Wikileaks leker tafatt med domännamn

2010-12-03 13:00  
Wikileaks gör allt för att värna sin devis "vi hjälper dig att säkert föra ut sanningen"

Först en belastningsattack. Sedan flytt till Amazon. Därefter utslängt. Och nu med schweiziskt domännamn. Organisationen Wikileaks leker nu tafatt med fienden på internet.

Organisationen Wikileaks som publicerar läckta dokument – nu senast amerikanska diplomattelegram – flyttar runt internet för att hålla sin sajt tillgänglig.

För närvarande finns sajten under den schweiziska toppdomänen på wikileaks.ch .

Bakgrunden till flytten är att den amerikanska domännamnsleverantören Everydns.net slutade koppla domänen wikileaks.org till Wikileaks servrar sedan kl 16 svensk tid i går den 2 december.

Den gratistjänst som Everydns.net erbjuder innebär att kundens domännamn översätts till ip-numret för den server där innehållet ligger lagrat för närvarande.

Everydns.com stängde av Wikileaks eftersom sajten utsattes för belastningsattacker, vilket påverkade andra kunders sajter.

Dessförinnan hade Wikileaks flyttat själva innehållet på sajten till servrar i en molntjänst hos Amazon.com (med nytt ip-nummer men med samma domännamn, tack vare tjänsten Everydns.com).

Men i onsdags, den 1 december, slängde Amazon ut Wikileaks.

Senator Joseph Lieberman, ordförande i Homeland Security and Governmental Affairs Committee, hade då kontaktat Amazon.

Amazon uppger att senatorn inte påverkade beslutet att slänga ut Wikileaks, utan att det berodde på brott mot Amazons användarvillkor – bland annat att Wikileaks inte ägde eller hade tillstånd till publicerat material.

Från Wikileaks kom kommentaren på Twitter: "Om Amazon är så obekvämt med first amendment (yttrandefrihet mm) så borde det dra sig ur bokbranschen".

Wikileaks flytt till Amazon skedde i sin tur efter kraftiga belastningsattacker, så kallade DDOS-attacker, i samband med publiceringen av de diplomatiska telegrammen.

Attackerna fortsatte enligt Amazon även efter flytten, men var hanterbara.

Tidigare har Wikileaks material legat på servrar i Sverige, bland annat hos internetleverantören Bahnhof samt webbhotellet Prq.

I ett Twitter-inlägg på fredagen meddelade Wikileaks dock att "yttrandefrihet har ett nummer" och uppgav ip-numret 88.80.13.160 vilket leder till Prq där Wikileaks material fortfarande finns tillgängligt.

Samtidigt meddelade Wikleaks flytten till domännamnet wikileaks.ch. Domännamnet leder dock för närvarande till ip-numret 213.251.145.96 som hör hemma i Frankrike men är registrerat på Wikileaks, med adress hos University of Melbourne i Australien.

Flytten till en schweizisk domän kan ha sin grund i att USA just beslagtagit ett antal domännamn under toppdomänen .com.

I teorin vore det inga problem att fortsätta med domännamnet wikileaks.org – det finns många alternativ till tjänsten Everydns.com som slutade serva domännamnet.

Problemet är i stället att domännamnet under toppdomänen .org kan stoppas av USA:s regering.

I förra veckan beslagtog USA 82 domännamn som exempelvis realtimberland.com och louis-vuitton-outlet-store.com med hänvisning till kamp mot piratkopiering.

Beslaget gjordes av U.S. Immigration and Customs Enforcement under Department of Homeland Security, som en del i en pågående utredning.

De drabbade sajterna kunde sedan inte nås via sina domännamn.

Ägaren av sajten torrent-finder.com med bas i Egypten sa till media att han inte fått någon förvarning om beslaget.

Det aktuella beslaget gjordes medan ett nytt amerikanskt lagförslag bearbetas och nyligen godkänts i senaten.

Lagförslaget kallas Coica, Combating Online Infringements and Counterfeits Act, och ger myndigheter bland annat rätt att beslagta och blockera domännamn.

Möjligheterna gäller allt från fullständig blockering av domännamnet till att hindra kreditkortsföretag att genomföra betalningar för domännamn.

Vad Ny Teknik förstår kan bara domännamn som kontrolleras av amerikanska företag, bland annat .com och .org och .net, belagtas helt, medan domännamn under andra länders toppdomäner bara ska kunna blockeras för amerikanska internetanvändare.

Blockeringen gäller själva domännamnet. Den som känner till en webbsajts ip-nummer kan alltså fortfarande nå sajten.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt