Wikileaks-grundaren till Stockholm i helgen

2010-08-12 14:42  
Julian Assange

Nätsajten Wikileaks eftersökta grundare Julian Assange kommer till Stockholm. På lördag framträder han på ett seminarium i LO-Borgen vid Norra Bantorget.

Australiensaren och yttrandefrihetskämpen Julian Assange kommer till LO-borgen för att prata om vilka faktorer som styr kontrollen över information och media i krig och andra konflikter.

 —Vi gavs möjligheten att bjuda in honom och det är en intressant diskussion att föra kring folkrätt och vilka som har makten över informationen i krig och andra krishärdar.


Det säger Peter Weiderud, ordförande för Broderskapsrörelsens, Sveriges kristna socialdemokrater, som arrangerar besöket i övermorgon.

—Det är uppenbart att det blir allt svårare för media att få fram sanningen  kring vad som under en konflikt och stater som är inblandade blir allt skickligare på att styra och manipulera informationshanteringen, säger han.

Sajten Wikileaks.org drivs av organisationen The Sunshine Press och medverkar till avslöjandet av hemliga dokument som gäller allt från bankskandaler till sms från offer för bombdåden i USA den 11 september 2001,  till videofilmer om olagliga dödsskjutningar av civila och andra dokument som rör brottslig verksamhet. 

Se den omtalade helikoptervideon från irakiska Bagdad, kallad Collateral Murder, där barn och journalister skjuts ihjäl av amerikansk militär.

Sajten bygger sin verksamhet på att dess källor kan förbli anonyma och på att den upplåter starka krypteringsprogram.

Senast i somras publicerade man nära 80 000 dokument om USAs krigföring i Afganistan . Detta i samarbete med att tidningarna The New York Times, The Guardian och Der Spiegel publicerade artiklar om materialet.

Ytterligare uppskattningsvis 15 000 liknande dokument från kriget i Afganistan uppges finnas hos Wikileaks, och USAs försvarsdepartement Pentagon, som utreder läckan,  begärde nyligen att de ansvariga för sajten ska lämna tillbaka dem.

För att skydda materialet i Wikileaks databaser förvarar The Sunshine Press det på olika servrar i världen. Bland annat finns det i servrarna på webbhotellet PRQ, (bolagsnamn Periquito), i Solna utanför Stockholm.

Lördagens seminarum riktar sig i första hand till journalister och politiska beslutsfattare, skriver Broderskapsrörelsen i ett pressmeddelande.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt