Wifi-samtal på gång hos flera operatörer

2016-03-31 13:41  
Foto: Pixabay

Tre lanserade nyss wifí-samtal. De andra mobiloperatörerna är också på gång.

Inomhustäckningen blir bättre med wifi-telefoni, eftersom tjänsten gör det möjligt att ringa med mobilen över wifi-nätet. Tre har nyligen lanserat tjänsten, och Ny Teknik ringde upp konkurrenterna för att få del av deras planer:

Läs mer:

Läs mer: Nu kommer wifi-telefoni till Sverige

Telenor

Telenor planerar, preliminärt, att lansera wifi-samtal nästa år.

Varför dröjer det?

– Just nu prioriterar vi utbyggnaden av mobilnätet för att skapa så bra täckning som möjligt. Sedan vill vi även säkerställa att kvaliteten för wifi-samtal motsvarar våra höga krav. Vi vill också att tillräckligt många mobiler ska ha stöd för tekniken, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor Sverige.

Och hur säkerställer ni kvaliteten när ni inte själva äger wifi-näten?

– Det är ett av de områden som vi arbetar med. Tjänsten ska fungera väl tillsammans med vårt resterande nät, så att du som kund kan röra dig mellan wifi-nätet och mobilnätet på ett bra sätt, säger Patrik Nilsson.

Tele2

Tele2 är redan klar med investeringarna i ny utrustning för wifi-samtal.

– Vi håller på med tester, och det ser bra ut. Vi har redan investerat i ny maskin och programvara i våra nät för detta. Men när det bli berättar vi inte ännu, säger Björn Lindberg, ansvarig för mobilutbyggnaden på Tele2.

Varför dröjer det?

– Vi har prioriterat en miljardsatsning i mobilnäten vilket höjt yt- och inomhustäckningen avsevärt.

Behovet finns här, men inte i lika stor utsträckning som i USA. Vi får väldigt få klagomål om dålig inomhustäckning av våra kunder.

Telia Sonera

På Telia Sonera är man snål med information:

– Det här är en viktig teknik som vi kommer att lansera. Vi återkommer när det gäller själva tidplanen, säger Iréne Krohn, på Telia Soneras presstjänst.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt