WHO samarbetar med nätjättar: Stoppar falsk fakta om coronavirus

2020-02-03 16:38  
Människor med ansiktsmasker i Taipei, Taiwan. Foto: Chiang Ying-ying / AP / TT

Världshälsoorganisationen WHO vill förhindra att människor som söker information om coronaviruset får felaktiga uppgifter. Organisationen samarbetar bland annat med nätjättar som Google, Tiktok och Facebook.

– Vi har arbetat med Google för att försäkra oss om att människor som söker information om coronaviruset får information från WHO som första resultat, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han säger att plattformar som Twitter, Facebook, Tencent och Tiktok också har vidtagit åtgärder för att begränsa spridningen av felaktig information.

Läs mer: Tips: 6 poddar om farliga sjukdomar

Under helgen varnade WHO om att virusutbrottet ”följts av en massiv 'infodemi”. Enligt WHO består den i ett överflöd av information, både sann och falsk, som gör det svårt att hitta trovärdiga källor och pålitliga råd.

Team identifierar hälsovådliga rykten

Flera team arbetar dygnet runt för att ”identifiera de mest förekommande ryktena som potentiellt kan skada allmänhetens hälsa, som falska förebyggande åtgärder och botemedel”.

Läs mer: Ai upptäckte coronaviruset långt före larmen kom

I förra veckan beslutade WHO att spridningen av coronaviruset utgör ett internationellt hälsonödläge.

Samtidigt som många länder har beslutat att avråda sina medborgare att resa till Kina, och vissa till och med har stängt gränserna till landet, avråder WHO till ”åtgärder som i onödan ingriper med internationellt resande och handel”.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt