Whatsapp tillbaka i Brasilien

2015-12-18 08:34  
App, app, app! Inte ringa gratis!

Den populära meddelandeappen Whatsapp kan åter igen användas i Brasilien. Blockeringen som skulle ha varat i 48 timmar hävdes av domstol redan efter 12.

Facebookägda Whatsapp fungerar nu som vanligt i Brasilien igen, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Tidigare i veckan hade en domstol i Sao Paolo beslutat att appen skulle blockeras i 48 timmar i Brasilien eftersom företaget inte kunnat lämna ut information rörande en brottsutredning. Men protesterna blev för stora. Enligt Reuters är appen installerad på över 90 procent av alla Androidtelefoner i Brasilien och domstolens beslut hävdes efter 12 timmar med hänvisning till att det var orimligt att så många personer skulle drabbas av blockaden. I stället för avstängning hotas Whatsapp nu av högre böter för att företaget inte lämnat ut information som enligt Reuters rör droghandel.

En talesperson för tjänsten säger att det inte handlar om ovilja att lyda domstolen, utan om att företaget helt enkelt inte har tillgång till den information som efterfrågas. I samband med att Brasilien spärrade appen drabbades även användare i omkringliggande länder av att de inte kunde nå tjänsten enligt Reuters.

Whatsapp använder i sin Androidapp sedan en tid tillbaka kryptering där nycklarna finns på användarnas telefoner och inte på företagets servrar. Det gör att Facebook och Whatsapp inte kan lämna över innehållet i meddelandena till myndigheterna även om de skulle vilja. I ett uttalande säger Facebooks vd Mark Zuckerberg att han är "förbluffad över att våra ansträngningar att skydda människors information leder till ett så extremt beslut från en enskild domare som straffar alla i Brasilien som använder Whatsapp".

Händelserna i Brasilien knyter an till en debatt som förts den senaste tiden i både Europa och USA där Facebook, Apple och andra företag stött på kritik för att deras krypterade chattar gör det svårare för polis och andra myndigheter att bekämpa terrorism och annan brottslighet.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Mer om: Whatsapp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt