Whatsapp spärrat i Brasilien – igen

2016-05-03 09:29  
Whatsapp. Foto: Alamy

Den populära meddelandetjänsten Whatsapp har åter igen spärrats i Brasilien. Orsaken är att företaget inte kan lämna ut användarnas konversationer eftersom de är krypterade på ett sådant sätt att företaget inte kommer åt informationen i klartext.

Enligt sajten The Intercept är det samma domare som beordrat blockeringen av Whatsapp den här gången som tidigare satt Facebooks sydamerikachef i häktet av samma anledning, Facebook äger Whatsapp sedan drygt två år tillbaka.

Domaren arbetar med ett mål som rör knarksmuggling och organiserad brottslighet där Whatsapp använts för kommunikation. Blockeringen av tjänsten ska gälla under 72 timmar och enligt The Intercept drabbas den operatör som inte följer domarens order av böter på över en miljon kronor per dag.

Whatsapp har drygt 100 miljoner användare i Brasilien och när en lokal domstol i Sao Paolo förra året ville stoppa appen i 48 timmar hävdes det beslutet av en högre instans redan efter några timmar eftersom det ansågs ha för stor påverkan.

Precis som den gången strömmar nu användare av Whatsapp till andra tjänster för att kunna skicka sina meddelanden. Den populära, men betydligt mindre, konkurrenten Telegram rapporterar till exempel på Twitter att det saknas kapacitet för att skicka sms med registreringskoder till alla nya brasilianare som vill använda tjänsten.

Bråket kring Whatsapp i Brasilien är en del av en större internationell diskussion kring kryptering och teknikbolag som försöker skydda användarnas data. Att som Whatsapp gör – kryptera trafiken hela vägen mellan användarna utan att själv ha en nyckel – är kontroversiellt i flera länder eftersom det gör det om inte omöjligt så i alla fall väldigt svårt för polis och andra att övervaka trafiken.

Nyligen meddelade även företaget bakom meddelandeappen Viber att de stegvis för in liknande kryptering för sina användare.

  

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

Jonas Ryberg

Mer om: Whatsapp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt