Whatsapp spärras i Brasilien

2015-12-17 13:22  
App, app, app! Inte ringa gratis!

Facebooks populära meddelandetjänst Whatsapp är populär i Brasilien, för populär enligt vissa. Nu har en domstol beslutat att tjänsten ska spärras i 48 timmar.

Whatsapp har drygt 900 miljoner användare världen över och därför en rejäl maktfaktor i telekomvärlden. Sedan appen tidigare i år införde möjligheten för användarna att också ringa till varandra via tjänsten har appen utsatts för kritik från bland andra Brasilianska operatörer. De tycker att appen åker snålskjuts på dem genom att använda telefonnummer för att koppla ihop användarna.

Nu har en domstol i Brasilen krävt att appen ska stoppas under 48 timmar, utan att berätta vem det är som begärt stoppet eller varför.

Frågan är vilken nytta stoppet gör för de Brasilianska telekomoperatörerna. Tidningen The Verge rapporterar nu att Whatsapp konkurrenten Telegram Messenger fått över en och en halv miljon nya användare i Brasilien sedan det blev känt att Whatsapp skulle stoppas.

Enligt Telegrams eget Twitterkonto har företaget svårt att hinna skicka ut de sms som krävs för att nya användare ska kunna logga in på tjänsten.

Telegram brukar få en skjuts uppåt varje gång Whatsapp stöter på problem. Men trots appens popularitet har den mindre än en tiondel av antalet användare som Whatsapp har.

 

 

Få koll på digitaliseringen av företag och samhälle med vårt nyhetsbrev Digital Teknik!

 

Jonas Ryberg

Mer om: Whatsapp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt