Whatsapp slår mot Skype

2014-02-24 15:26  
Jan Koum Foto: Helen Ahlbom

NY TEKNIK PÅ MOBILMÄSSAN. Whatsapps vd Jan Koum, en av den senaste tidens mest omtalade män i it-branschen, lanserar en ny rösttjänst på mobilmässan i Barcelona.

Det är bara häromveckan som Facebook köpte Whatsapp för 19 miljarder dollar. Och det unga bolaget, som på kort tid skaffat sig 465 miljoner användare av sin fria meddelartjänst, har stått i rampljuset sedan dess. Inte minst dess grundare och vd Jan Koum.

Många känner numera till att han brukar vandra i bergen med Mark Zuckerberg, och att han kom till USA från Ukraina som tonåring.

I dag var Jan Koum på mobilmässan i Barcelona.  Han var sedan länge inbjuden som en av föredragshållarna.  Och intresset för vad han hade att säga var nu förstås extremt stort.

-Det är den 24 februari. Det är precis fem år sedan som jag åkte till San Fransisco för att registrera bolaget. Då hade vi ingen produkt, ingenting, säger Jan Koum.

Nu har Whatsapp 465 miljoner aktiva användare i månaden, varav 330 miljoner dagliga användare.

-Och det har vi lyckats med utan att spendera något på marknadsföring. Noll. Så jag vill passa på och tacka alla våra kunder för att de berättat för sina vänner om tjänsten, sa den ryske immigranten.

Jan Koum valde att fira femårsdagen genom att för första gången berätta om sina nya planer. Whatsapp ska erbjuda gratis röstsamtal för alla sina kunder under andra kvartalet i år.

Därmed konkurrerar han med ännu en tjänst med världens mobiloperatörer. Men nu också med Skype.

Först lanseras rösttjänsten på IOS och Android. Men tanken är att tjänsten även ska kunna användas på Blackberry och Nokias windowsmodeller.

Sedan Facebooks uppköp har många undrat vad som ska hända med Whatsapp, som etablerat sig som en enkel meddelartjänst utan annonser.

-Vi fortsätter med samma filosofi – enkla tjänster, försäkrade han.

-Både Mark och jag vill att världen ska vara uppkopplad.

Jan Koums filosofi har sin bakgrund i barndomen.

-Jag växte upp i Ryssland och vår familj hade turen att ha en telefon. Men många av våra vänner hade inte det. Så de kom till oss för att låna telefonen. Vi delade alltså på den tillgången. Jag vet hur viktigt det är med kommunikation.

Hans filosofi må betona enkelhet.  Men framtidsplanerna är knappast modesta. Han siktar på att få 2 miljarder kunder, och nå ut över hela världen. Även till Sydkorea, där konkurrenten Kakao Talk dominerar marknaden.

Jan Koum fick frågan om vad bolaget gör apropå den intensiva debatten om integritet och säkerhet.

-Vi vet väldigt lite om våra kunder. Inte ens vad de heter, och det är en viktig fråga för oss.

I dag har Whatsapp 55 anställda. Jan Koum vill fortsätta leda företaget som ett uvecklingsbolag. Han vill inte ha 1000 anställda.

-  Men vi anställer folk just nu. Så om du är en bra ingenjör, så skicka in ditt cv, uppmanade han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt