Webblurarna närmar sig

Varianter på temat små kombinerade mobiltelefoner och fickdatorer blev även i år fokus på den stora IT-mässan Cebit i Hannover. Men till skillnad från tidigare år börjar företagen nu visa upp färdiga produkter.
 
Ericsson överraskade genom att visa upp R380s, världens första mobiltelefon med operativsystemet Epoc. Detta gör telefonen till en fullfjädrad handdator med funktioner som planeringskalender, adressbok och en enkel ordbehandlare. Tanken är att den ska synkroniseras med innehållet i en skrivbords-pc.
 
Den har också inbyggt modem och stöd för den nya standarden för mobila datatjänster WAP, Wireless Application Protocol. WAP gör det möjligt att hämta information från Internet och tanka ned e-post till luren.
 
Under den uppfällbara tangentdelen finns en skärm som täcker nästan hela telefonens längd. I uppfällt läge dyker en rad ikoner som symboliserar de olika applikationerna upp i skärmens överkant. De olika funktionerna styrs genom att man klickar sig fram i ett enkelt menysystem genom att peka på den tryckkänsliga skärmen med en liten penna som, när den inte används, snäpps fast på baksidan av telefonen.
 
- En större bildskärm gör det mer naturligt och enklare att utnyttja alla finesser, säger Mårten Rignell på Ericsson Mobile i Lund.
 
Text kan matas in på två olika sätt: antingen genom att peka på bokstäver på ett litet tangentbord som visas på skärmen eller genom teckenigenkänning liknande den som finns i Palm Pilot-serien. Vikten är bara 160 gram, vilket gör att R380s hamnar en viktklass under Nokias Communicator. Men R380s kommer inte att finnas till försäljning förrän tidigast i slutet av året.
 
Då ligger Nokia bättre till med multimediatelefonen 7110 som visades för första gången för ett par veckor sedan och självklart var på plats på Cebit. Den har visserligen betydligt färre funktioner än R380s, men den kommer att börja säljas redan i vår. Därmed blir 7110 den första luren som stödjer WAP.
 
Att WAP fungerar kunde Telia och databasleverantören Oracle visa på mässan. Med en 7110-lur kunde Telias Jonas Wilhelmsson koppla upp sig mot SAS webbplats och se hur många bonuspoäng han har i flygbolagets bonussystem, saldot på ICA-kortet samt läsa senaste världsnyheterna på CNNs webbplats.
 
Tekniken bygger på ett verktyg för att analysera webbplatser och översätta dem från webbspråket HTML till det modernare XML. Från XML översätts sedan koden automatiskt till WML, det webbspråk WAP använder.
 
Alltihopa sker samtidigt som man skickar iväg förfrågan. Man behöver alltså inte sitta och manuellt översätta webbsidor från HTML så att mobiltelefonerna förstår dem.
 
- Poängen är att det går så snabbt att analysera en webbplats, berättar Roland Svensson på svenska Oracle.
 
- En avancerad tjänst som SAS tar 3 timmar. En enkel nyhetstjänst bara 10 minuter.
 
Tekniken för att överföra webbinnehåll till mobiltelefoner har utvecklats av ett halvdussin personer inom Telias och Oracles gemensamma forskningsprojekt i Göteborg. Nu ska det bli en kommersiell produkt av programvaran.
 
Telia kommer redan i sommar att börja pilottesta WAP-tjänsterna i sitt mobilteleabonnemang Dof.
 
- Jag skulle vilja att vi körde tester med 1 000 personer för att testa infrastrukturen, säger Jonas Wilhelmsson.
 
Annat nytt i mobiltelefonväg från Ericsson var T18, nära besläktad med T28 som visades tidigare i år. T18 ska finnas att köpa redan inom ett par månader. Som väntat visades också nya konsumentlurar: A1018 som finns i flera olika färgkombinationer.
 
Kanske inspirerade av Nokia har Ericsson klämt in två spel i de nya lurarna, varav det ena är en variant av klassikern Tetris.
 
Men Nokia är redan inne på nästa "roliga grej"i telefonerna: små bilder man kan skicka till varandra. Uppenbarligen lika meningslöst som spel i luren, men kanske en kommande succé.
 
- Det här är coolt, säger Anssi Vanjoki på Nokia på bredaste finska brytning och den församlade journalistkåren skrattade.
 
Tredjen i mobilracet, Motorola, var det dock tystare om. Motorolas presskonferens hölls inför betydligt färre åskådare än de båda nordiska konkurrenternas. Och nyheterna var också färre.
 
Visserligen visade Motorola redan på GSM-kongressen i Cannes upp en pytteligen tvåbandstelefon, V3688. Den väger bara 83 gram och ser snarare ut som en leksakstelefon man ger till barnen än som en riktig telefon.
 
Någon WAP-telefon presenterade heller inte Motorola.

Mats Ståhlbröst

Mikael Zackrisson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt