Digitalisering

Webben ska öppnas för alla

De flesta tar för givet att texten på internet går att läsa. Men för äldre, synskadade och dyslektiker är inte det en självklarhet, vilket påverkar hur väl demokratin fungerar. Därför leder nu europeiska myndigheter vägen mot en ökad tillgänglighet på internet och det får stora konsekvenser för it-leverantörer.

Susanna Laurin, vd för FunkaNu som arbetar med konsulttkänster för tillgänglighet. I Sverige har 175 000 människor synsvårigheter.

En studie som Post- och telestyrelsen, PTS, gjorde under 2003 visar att tillgängligheten till internettjänster är bristfällig för personer med funktionshinder. Bristerna beror främst på dålig kunskap om teknik och gällande riktlinjer för hur en webbplats kan byggas, så att textläsningsprogram och brädor för blindskrift fungerar. Men nu måste alla myndigheter inom EU handikappanpassa sina webbplatser. I Sverige ska arbetet vara klart år 2010 och då uppfylla kriterierna från WAI, Web Accessibility Initiative. Exempelvis ska en synskadad kunna få texter upplästa eller förstorade, och de som inte kan använda musen ska kunna navigera via tangentbordet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här