Webben föddes ur husmorstips

2009-03-24 23:00  

Nu i mars är det 20 år sedan Tim Berners-Lee formulerade det som blivit World Wide Web. Prototypen bakom webben döpte han efter en bok med husmorstips.

”Enquire Within Upon Everything” från 1856 ger svar på allt från hur man gör vaxblommor till hur man botar huvudvärk och gifter sig.

Tim Berners-Lee lät boken ge namn åt sitt system ”Enquire” som han utvecklade 1980 vid Cern i Schweiz – en databas med hypertextlänkar mellan olika delar av innehållet.

Enquire låg till grund för idén han formulerade i mars 1989, åter vid Cern som då var Europas största internetnod. Han ville låta människor förena sin kunskap i ett nät med länkade dokument. Lösningen var hypertext på internet.

”Jag behövde bara ta idén med hypertext och koppla ihop den med Transmission Control Protocol och domännamnssystemet och – tada! – World Wide Web”, som han själv uttryckt det.

I december 1990 hade Berners-Lee och kollegan Robert Cailliau tagit fram byggstenarna för webben – protokollet http, sidspråket html, den första webbläsaren samt den första webbservern,??info.cern.ch, och dess serverprogram.

Och den 6 augusti 1991 hade världens första publika webbsida premiär. Resten är historia, brukar man säga, men i själva verket har den knappt börjat.

Tim Berners-Lee, i?dag chef för World Wide Web Consortium, formulerade sina tankar om framtiden redan 1999:

”Jag har en dröm för webben där datorer kan analysera all data på webben (...). En ’semantisk webb’, som skulle göra detta möjligt, har ännu inte tagit form, men när den gör det kommer dagliga rutiner inom handel, samhällstjänster och våra vardagsliv att hanteras av maskiner som pratar med maskiner.”

Mats Lewan

Mer om: jubileum Www

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt