Warner väljer ett – LG visar båda

2008-01-08 11:10  
LG BH200 läser båda blålaserformaten

Samtidigt som filmbolaget Warner nu väljer sida i blålaserkriget och satsar på tekniken Blu-ray presenterar spelartillverkaren LG en ny modell som visar båda formaten.

En majoritet av de stora filmbolagen har i och med Warners beslut nu gett sitt stöd för tekniken Blu-ray, som utvecklats av främst Sony. Warner kommer från halvårsskiftet enbart ge ut sina högupplösta filmer på skiva i formatet Blu-ray.

Det konkurrerande formatet HD DVD, främst utvecklat av Toshiba, bedöms därför få det motigare i framtiden. De båda teknikerna är inte kompatibla med varandra, eftersom informationen på skivorna ligger på olika djup.

Det hindrar inte tillverkare av läsare för optiska skivor att presentera maskiner med olika läshuvuden som klarar båda formaten.

LG är en av dem. Sedan tidigare finns spelaren BH100, nu kommer den mer avancerade BH200. Maskinen stödjer avancerade funktioner som är specifika i respektive format.

Med spelaren hoppas LG attrahera kunder som inte vill välja film efter teknisk plattform, utan efter titel. I Sverige beräknas den kosta strax under 8000 kronor när den lanseras i januari.

I samband med elektronikmässan CES i Las Vegas presenterade samarbetsorganisationen bakom Blu-ray försäljningssiffror för 2007. Man uppger att Blu-ray nu dominerar med två tredjedelar av marknaden för filmer och annan underhållning utgivet i blålaserformat.

Tack vare lanseringen av spelkonsolen Playstation 3, som stödjer Blu-ray, har nu försäljningen av maskiner som kan visa Blu-ray stigit markant. Förra året såldes enligt filmbolaget Fox 3,5 miljoner Blu-rayläsare, i år förväntas sex miljoner säljas.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt