Wallenbergs algoritm visar samhällsklimatet

2018-01-18 08:01  
Skulpturen till hundraårsminnet av Raoul Wallenberg. Foto: TT

I samband med årsdagen av Raoul Wallenbergs försvinnande lanserar Raoul Wallenberg Academy ett digitalt experiment som talar om vilket samhällsklimat världsledarna bidrar till på nätet.

"The Raoul Wallenberg Algorithm" hämtar i realtid tweets från politiska och kulturella ledare. Tweetsen analyseras sedan av en AI-plattform som läser av tonläget i texterna utifrån parametrar som ilska, avsky, rädsla, trevlighet och glädje.

Verktyget visar en glob som skiftar färg utifrån tonläget i ledarnas tweets. Aggressiva och hånfulla tweets ger en kall och omänsklig värld medan ärliga, glädjefyllda tweets visar en varm och medmänsklig glob.

"Genom verktyget synliggör vi vikten av ett medmänskligt ledarskap, både bland dagens ledare och morgondagens ledare, för att vända utvecklingen", säger Sarah Scheller, verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt