Vuvuzelanytt: Visst går det att stoppa ljudet

2010-06-16 12:44  
Vvuzela har blivit ett begrepp i hela världen. Foto: Fernando Vergara/Scanpix

Ljudteknikern Per-Erik Jonsson på Sveriges Radio Västmanland har tre fungerande lösningar på vuvuzelaplågan på fotbolls-VM. En jätteenkel, en lite svårare och en garanterat vuvuzelafri.

Det var P4-reportern Terje Lund som satte ljudteknikern Per-Erik Jonsson i arbete med att lösa vuvuzelaplågan – det enerverande ljudet från de sydafrikanska fotbollssupportrarnas plasttrumpeter vuvuzela.

Per-Erik micklade och tänkte ett tag, och sen presenterade han tre enkla, eleganta och rent ut sagt geniala lösningar.

1. Equalizera bort ljudet. Vuvuzelan är stämd i bess, en halv ton över A. Med en equalizer kan man få bort ljudet genom att ta bort tonen 233 Bb eller Bess samt övertonerna 466, 699, 932 och 1165 Hertz.

2. Lyssna genom en dammsugarslang. Slangen fungerar som ett akustiskt filter. Experimentera med längden och tjockleken på slangen.

3. Strunta i VM 2010 och lyssna på VM 1958 i stället. Garanterat tut-fritt.

Lyssna här när Paraguay gör mål på Italien - före och efter filtreringen.

Per-Erik Jonsson ser inget hinder för SVT att använda hans inställningar för att filtrera bort ljudet i tv-utsändningen från Sydafrika.

Däremot är han skeptiskt till en lösning som marknadsförs på nätet och som går ut på att ladda ned ljudfiler att spela upp på stereon för att neutralisera vuvuzelaljudet i tv:n.

- Det är som att ha två vuvuzelor bredvid varandra så skulle det bli tyst. Och så blir det ju inte utan bara starkare, säger Per-Erik Jonsson.

Brittiska BBC har undersökt möjligheterna att filtrera bort vuvuzelaljudet men konstaterar att det inte är praktiskt möjligt med bibehållen kvalitet i övrigt.

Och den svenske ljudingenjören Lars Liljeryd säger samma sak. Det är för komplicerat och blir inte tillräckligt bra, sade han i en intervju med Ny Teknik i går.

Han har i stället en annan lösning på problemet - lika enkel som den är genial:

- Se till att kommentatorerna sätter mikrofonen tätt intill munnen och använder rätt typ av mikrofon, en så kallad differentialmikrofon. En sådan mikrofon dämpar störljud som kommer från ljudkällor runtomkring mikrofonen, men förstärker ljudkällan som kommer enbart från ena sidan av mikrofonen, säger Lars Liljeryd.

Ny Teknik har vidarebefordrat Lars Liljeryds förslag till tv-sporten och hoppas att man tar det på allvar och låter kommentatorn Glenn Strömberg tala nära micken och inte som i tisdagens matcher där man inte hörde vad Glenn Strömberg sade.

- Man kan inte ha mikrofonen på bordet en meter bort. Då är det klart att ljudet från läktarna läcker in i micken, säger Lars Liljeryd.

Vuvuzelan i symfoniorkester. Den franska tidningen Le Monde har hittat en konsertinspelning med vuvuzela som ett skönt instrument bland andra.

Lyssna själv här.

Helvetestutan

Vuvuzela är en meterlång, smal, sydafrikansk trumpet som är populär bland sydafrikanska fotbollssupportrar.

På Wikipedia säger man att Vuvuzelan kallas för lepata eller stadiontuta, men den svenska tidningen Sportbladet kallar den för helvetestutan.

Andra säger Satans intrument medan entusiasterna tycker att den här helskön.

En enskild trumpelstöt kan liknas en trumpetstöt från en elefant, men när hela stadion sätter igång blir det en veritabel ljudmatta med hörselfarliga decibeltal.

Det tutas för fullt under hela matchen men allra mest under sista kvarten för att störa motståndarlaget (!).

Ljudet är inte helt lätt att få fram, särskilt inte den höga, monotona tonen som fotbollssupportrarna strävar efter. Man har uppmätt ljudnivån till 131 decibel vid tutans öppning och 113 decibel två meter framför öppningen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt