Vuvuzelaepedimin kommer till Sverige

2010-06-16 14:26  

I England är det redan kört. Hela landet är smittat av vuvuzelaepedmin. Och nu har den kommit till Sverige med start i Skåne. Men bröllopet är inte i fara.

Den brittiska livsmedelskedjan Sainsbury's rapporterar att man hittills sålt 40 000 exemplar av den omstridda plasttrumpeten med rötter i Sydafrika.

- Det har blivit en måste-pryl för alla fotbollssupportrar, säger en talesman för varuhuskedjan Sainsbury's till BBC.

Den brittiska versionen av vuvuzelan kostar motsvarande 25 kronor och Sainsbury's räknar med att sälja 75 000 exemplar innan VM-turneringen är över om en månad.

I Sverige är det Malmöföretaget Coolstuff som tagit in vuvuzelan och redan sålt slut på första sändningen. Och blivit KO-anmäld för sin marknadsföring.

I nästa vecka kommer elektronikkedjan Teknikmagasinet att få sin första sändning och då kommer vuvuzelan att spridas över hela landet.

Teknikmagasinet har tagit in 20 000 vuvuzelor i blandade färger och kommer att sälja dem för 59 kronor styck i sina 73 butiker runt om i Sverige från och med onsdag.

Därmed är det knappast någon risk eller chans att vuvuzelorna kommer att ljuda längs kortegevägen när kronprinsessan Victoria gifter sig på lördag.

Men de kanske överröstas av eventuella näverlurar från Dalarna – Sveriges supervuvuzelor.

Helvetestutan

Vuvuzela är en meterlång, smal, sydafrikansk trumpet som är populär bland sydafrikanska fotbollssupportrar.

På Wikipedia säger man att Vuvuzelan kallas för lepata eller stadiontuta, men den svenska tidningen Sportbladet kallar den för helvetestutan.

Andra säger Satans intrument medan entusiasterna tycker att den här helskön.

En enskild trumpelstöt kan liknas en trumpetstöt från en elefant, men när hela stadion sätter igång blir det en veritabel ljudmatta med hörselfarliga decibeltal.

Det tutas för fullt under hela matchen men allra mest under sista kvarten för att störa motståndarlaget (!).

Ljudet är inte helt lätt att få fram, särskilt inte den höga, monotona tonen som fotbollssupportrarna strävar efter. Man har uppmätt ljudnivån till 131 decibel vid tutans öppning och 113 decibel två meter framför öppningen.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Vuvuzela Fotboll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt