Volvo och Scania får EIB-lån – men inte Saab

2009-03-12 12:49  

Både Volvo Personvagnar, Volvo Lastvagnar och Scania har fått sina lån i Europeiska investeringsbanken EIB beviljade. Men Saab får vänta.

EIB:s styrelse beviljade i dag lån till BMW, Daimler, Fiat, PSA Peugeot-Citroën, Renault, Volvo Cars, Scania and Volvo Trucks, skriver EIB i ett pressmeddelande.

Däremot har inte Saabs ansökan behandlats. EIB har ställt krav på statliga garantier och en tydligare ägarsituation i Saab än den man har i dag.

För Volvo Lastvagnars del ska pengarna gå till projekt för att utveckla mer miljövänliga dieselmotorer.

- Det handlar bland annat om hybridteknologin, som vi ligger väldigt långt framme med, och energieffektiviseringar på motorsidan. Det handlar också om att klara kommande tuffa miljökrav för dieselmotorer inom alla våra affärsområden, säger Volvokoncernens presschef Mårten Wikforss till nyhetsbyrån TT

EIB lanserade sitt program för att hjälpa den europeiska bilindustrin ur krisen i december förra året. De som söker måste kunna visa att pengarna ska gå till miljö- och effektiviseringsprogram - bränsleeffektivare motorer och lägre koldioxidutsläpp.

Tidigare har lån på 0,5 miljarder euro beviljats.

Dagens beslut innebär lån på sammanlagt 3 miljarder euro, motsvarande 35 miljarder kronor.

Ytterligare lån på 2,8 miljarder euro kommer att beviljas i samband med styrelsemötet i april och maj och ytterligare minst 0,7 miljarder euro vid styrelsemötet i juni.

Totalt väntas EIB vid halvårsskiftet ha beviljat på mer än 7 miljarder euro till den europeiska fordonsindustrin.

Läs EIB:s pressmeddelande här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt