Volvo Cars öppnar portal – för ökad innovation

2021-01-29 10:07  

Nu får tredjepartsutvecklare öppet tillgång till Volvo Cars egna dataset genom en ny innovationsportal. Lidardata, 3d-modeller och en Volvounik Androidemulator är något av det som väntar.

Volvo Cars har på senare tid styrt om sitt fokus från hårdvara – bilar – som förses med mjukvara till att i stället utveckla mjukvara som förses med hårdvara – bilar. Nu tar Volvo Cars ytterligare ett steg som ökar öppenheten och som ska få bolaget att bättre passa in i mjukvaruvärlden. Genom en ny innovationsportal delar Volvo Cars med sig av data och verktyg som ska attrahera nya typer av användare, samtidigt som det förenklar Volvos interna arbete. 

– Genom åren har vi fått många förfrågningar från forskningsinstitut, studenter och hackatonarrangörer om att komma åt valda delar av våra data. Att nu dela allting via en gemensam portal är ett smidigt sätt att svara upp till det intresset, säger Timmy Ghiurau, som är 3d-modellsansvarig på Volvo Cars. 

Han har själv en bakgrund från spelbranschen, där det är mycket vanligare än i fordonsbranschen att dela med sig av erfarenheter, insikter – och data.

Lidardata tillgängliggörs som Creative Commons

Rent praktiskt publicerar Volvo Cars ett antal utvalda dataset på en webbportal. Det handlar exempelvis om Cirrus – ett dataset med olika utvalda Lidardata. Dessa data släpps dessutom inom ramen för Creative Commons CC BY-SA 4.0. 

Volvo tillgängliggör även en produktionsdatamodell i 3d av en elektrisk Volvo XC40 Recharge P8 AWD samt en Volvounik emulator av operativsystemet Android Automotive som används i alla nya Volvobilar. Dessutom släpps första versionen av ett API som ger utvecklare tillgång till vissa fordonsspecifika data såsom körsträcka, bränslenivå, dörrstatus och liknande.

Läs mer: Glöm räckviddsångest – här är elbilarna som tar dig längst på en laddning

– Vi har tidigare haft interna verktyg för detta, men genom att dela mer med omvärlden så kan vi lättare nå ut till en helt ny typ av användare, säger Paul Aston, som är produktägare för innovationsplattformen. 

Han kallar sig själv för hackare och gillar att kombinera teknisk kunskap med designfokus för att bättre kunna skapa möjligheter för affärsdriven innovation. 

Vill även locka entusiaster och hackare

– Jag hoppas att portalen kommer att locka en väldigt bred användarbas i allt från stora företag till små startups, entusiaster och hackare, och jag är väldigt nyfiken på vad de kommer att göra med det som vi erbjuder på portalen, säger Paul Aston. 

Han berättar att det framöver kommer att lanseras ytterligare funktioner och produkter på portalen och förklarar för Ny Teknik varför Volvo Cars satsar på en egen plattform i stället för att dela med sig på befintliga internetbaserade portaler och verktyg, såsom exempelvis Github. 

– Det handlar inte enbart om att dela kod utan vi vill även kunna ge kontext. Vi vill interagera med användare och kunna rama in det som vi presenterar på ett bra sätt, säger Paul Aston. 

Målet för framtiden är inte bara att få fler samarbeten med nya och kanske oväntade aktörer, utan även attrahera unga utvecklare att få en mer positiv syn på Volvo Cars. 

– Vi hoppas att våra verktyg och data kan inspirera personer att få en schysst och vänskaplig syn på fordonsindustrin. Alla har heller inte en riktig bil att testa på, men här ges man möjligheter att komma så nära en riktig bil som möjligt, säger Timmy Ghiurau. 

Fotnot: Innovationsportalen finns på https://developer.volvocars.com/ 

Anders Frick

Mer om: Volvo Cars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt