Volkswagen skrotar enlitersbilen

2005-04-14 09:16  
Literbilen stoppas

Volkswagen stoppar utvecklingen av en extremt bränslesnål bil, ett projekt som gått under namnet enlitersbilen. Den blir för dyr att tillverka.

Ferdinand Piëch snålkör
För tre år sedan gjorde den dåvarande VW-chefen Ferdinand Piëch en spektakulär bilfärd. Han körde en strömlinjeformad liten bil från huvudkontoret i Wolfsburg till företagets bolagsstämma i Hamburg, en sträcka på 20 mil, med en snittförbrukning på 0,89 deciliter per mil.

Bilen kallades enlitersbilen, eftersom den drog mindre än en liter bränsle på 100 km. Piëch hade bevisat att det gick att bygga en så snål bil.

Vid bolagsstämman lämnade han över ledningen för VW till den passagerare han haft med sig på resan, Bernd Pischetsrieder.

Nu, tre år senare, lägger Pischetsrieder ner projektet, rapporterar Financial Times Deutschland. Den tresitsiga bil som företaget arbetat med blir för dyr att masstillverka.

Målet var att kunna sälja en bil som kanske inte klarade sig på en deciliter per mil, men väl på två, till ett pris under 20000 euro, 180000 kronor. Det har nu visat sig omöjligt. VW bedömer att det inte finns köpare till en sådan bil om priset blir högre.

På programmet finns den s k trelitersbilen kvar, en VW Lupo med dieselmotor som stängs av så fort bilen stannar, och som startar automatisk när föraren släpper bromspedalen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt