Vodafone lägger miljarder på att fimpa Huawei

2020-02-06 10:03  
Foto: Alex Tai/SOPA Images/Shutterstock

Operatören ska avlägsna all Huawei-utrustning ur sina corenät. Arbetet beräknas ta fem år och kosta över två miljarder kronor.

Brittiska Vodafone, världens näst största mobiloperatör, kommer att fasa ut Huaweis utrustning ur delar av sina mobilnät, rapporterar The Guardian.

Beskedet kommer efter att Storbritannien förra veckan beslutade att delvis begränsa möjligheten att använda sig av utrustning från Huawei i utbyggnaden av 5g-nätet.

Läs mer: Podcast: Allt du behöver veta om 5g (och lite till)

Det innebär bland annat att Huawei och andra ”högriskleverantörer” maximalt får stå för 35 procent av utrustningen i nätet. Utrustning från den kinesiska telekomjätten får inte heller användas i corenätet eller vid särskilt känsliga sajter, som nära militärbaser och kärnkraftverk.

Vodafone räknar med att utfasningen av Huaweis utrustning ur corenätet kommer att ta upp till fem år och kosta uppemot 200 miljoner euro, drygt 2,1 miljarder kronor. Vodafone har inte uttalat sig om vilken leverantör de kommer att välja istället, men de två stora alternativen är Ericsson och Nokia.

Operatörens vd Nick Read varnar samtidigt fler länder att gå i Storbritanniens fotspår. Att begränsa valet av leverantör kommer att sakta ned 5g-utrullningen i Europa, menar han.

Läs mer: Här finns 5g-nätet med rekordhög hastighet

– Vi måste rulla ut 5g för att underbygga en konkurrenskraftig miljö i ett digitalt samhälle. USA håller på att få ett försprång, Kina håller på att få ett försprång. Vi kan inte hålla tillbaka 5g-utbyggnaden och begränsningar skulle hindra den, säger Nick Read till The Guardian.

Det är ännu oklart hur Sverige i praktiken kommer att hantera Huawei som leverantör av 5g-utrustning. Vid årsskiftet trädde en lagändring i kraft som är menad att stärka säkerheten i mobilnätet. Den skulle i sin tur kunna leda till begränsningar i valet av leverantör. Nya riktlinjer ska presenteras senare under året.

Simon Campanello

Mer om: Huawei 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt