Vodafone går in i elmätningsbranschen

2005-02-24 13:45  
Vodafones sim-kort i Actaris elmätare

Vodafone gör som Telia Sonera – satsar på fjärravläsning av elmätare över gsm-nätet. Vodafone Sverige har skrivit ett avtal med Europas största elmätarföretag Actaris, samma företag som tidigare hade ett avtal om fjärravläsningssystem med svenska Senea.

Vodafones sim-kort i Actaris mätare.
Att det blir Vodafones svenska bolag som får vara spjutspetsen i Vodafones satsning på fjärravläsning beror på den nya lagen om månadsvisa avläsningar av alla elmätare i Sverige.

Lagen träder i kraft i mitten av 2009 och elleverantörerna söker nu lämplig teknik att göra avläsningarna på billigaste sätt.

Vattenfall prövar olika leverantörer
Längst har statliga Vattenfall kommit. Vattenfall har hittills hunnit med två upphandlingar på totalt 300.000 elmätare i Sverige.

Det franska elektronikföretaget Actaris fick den första beställningen på 150.000 mätare och den andra beställningen på lika många gick till slovenska Iskraemco.

Åkersbergaföretaget Senea är underleverantör av fjärravläsningssystemet i Actarisaffären medan M-data och Bravida är med i Iskraemecoaffären.

I Finland vill Vattenfall pröva Telia Soneras nya maskin-till-maskin-system (m2m) med avläsning över gsm-nätet. Det är det tidigare finska telebolaget Sonera som utvecklat tekniken.

Gsm-modem inbyggt i mätaren
Nu går också mobiljätten Vodafone in i den här branschen. Tillsammans med Actaris har Vodafone Sverige utvecklat gsm-tjänsten som ska fungera lika bra för gas- och vattenmätning som elavläsning.

- Actaris har tagit fram en helt ny serie elmätare med inbyggt gsm-modem. Vi levererar sim-kortet och kommunikationstjänsten, säger Göran Brandt, chef för företagslösningar inom Vodafone Sverige, till nyteknik.se.

Kan beställa flyttningsavläsning
Han menar att gsm-tekniken gör det möjligt att ha dubbelriktad kommunikation - inte bara själva avläsningen från kundens elmätare till elbolagets faktureringsystem utan också från kunden som till exempel vill ha en flyttningsavläsning.

- Genom att fjärravläsa elmätarna nattetid, när mobiltrafiken är mindre, kan hela mobilnätet utnyttjas och större mängde elmätarinformation kan överföras via gprs snabbt till elmätarbolagens faktureringssystem, säger Göran Brandt.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt