VM:s skandal-tuta en försäljningssuccé

2010-06-15 08:37  
Vuvuzelan är ingen gammal tradition utan blev populär först under 1990-talet och 2001 började Masincedane Sport att masstillverka tutan. Foto: Bernat Armangue/AP Photo/Scanpix

Vuvuzelan – plasttrumpeten som fått hela världen att rasa under fotbolls-VM – finns nu som ringsignal. Och den har blivit en försäljningssuccé.

Vuvuzelan är fotbolls-VM:s största snackis. Ljudnivån från vuvuzelorna har uppmätts till 131 decibel (db) vid tutans öppning och till 113 dB två meter framför öppningen, vilket är skadligt höga nivåer för oskyddade öron.

Vuvuzelans främsta uppgift är framförallt att störa motståndarlaget.

Och nog stör den alltid.

Tv-tittare, fotbollspelare och lagledare har rasat mot ”instrumentet” och FIFA-presidenten Sepp Blatter har varit tvungen att gå ut och försvara tutan som inte kommer tas bort från arenorna.

Som om inte ljudet från arenorna och tv:n vore nog finns den nu även som applikation att ladda ner i Iphone.

Där får den också lågt betyg av användarna – två av fem i betyg som mest.

Men det hindrar inte det ifrågasatta instrumentet från att bli en försäljningsframgång.

Den högljudda tutan har tagit slut hos en rad internethandlare. När det gäller Iphone-appar så är försäljningssiffrorna hemliga.

Helvetestutan

Vuvuzela är en meterlång, smal, sydafrikansk trumpet som är populär bland sydafrikanska fotbollssupportrar.

På Wikipedia säger man att Vuvuzelan kallas för lepata eller stadiontuta, men den svenska tidningen Sportbladet kallar den för helvetestutan.

Andra säger Satans intrument medan entusiasterna tycker att den här helskön.

En enskild trumpelstöt kan liknas en trumpetstöt från en elefant, men när hela stadion sätter igång blir det en veritabel ljudmatta med hörselfarliga decibeltal.

Det tutas för fullt under hela matchen men allra mest under sista kvarten för att störa motståndarlaget (!).

Ljudet är inte helt lätt att få fram, särskilt inte den höga, monotona tonen som fotbollssupportrarna strävar efter. Man har uppmätt ljudnivån till 131 decibel vid tutans öppning och 113 decibel två meter framför öppningen.

Ola Söderlind

Mer om: Vuvuzela Fotboll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt