Vit lysdiod sänder 500 Mbit/s

2010-01-21 14:52  
Forskarna använde Ostar LED från Osram som modulerades för att kunna sända data med upp till 500 Mbit/s Foto: Siemens

Ljuset från en vit lysdiod har transporterat data med kapaciteten 500 Mbit/s - nytt rekord hävdar Siemens.

Tillsammans med forskare vid Heinrich Hertz Institut i Berlin har Siemensforskarna sänt data med en vit lysdiod som modulerats till en sådan frekvens att det blivit möjligt att sända data med kapaciteten 500 Mbit/s. Det tidigare rekordet ligger på 200 Mbit/s.

Datatrafiken skickades över en distans på fem meter. Moduleringen av ljuset är omöjligt att uppfatta för det mänskliga ögat.

Tekniken kallas VLC, visible light communication, en överföringsteknik som blir allt mer intressant. VLC kan bli ett komplement till wlan när dessa band har utnyttjats till max i en byggnad.

Siemensforskarna pekar också på svårigheten att "avlyssna" datatrafiken, endast fotodetektorn som tar emot det riktade ljusflödet kan ta emot data. I miljöer där radiotrafik inte kan tillåtas, som i vissa medicinska miljöer, är transport via ljus ett alternativ, liksom i fordon där ljussignaler även kan sända information till fordonen som passerar.

Forskarna har även visat att kapaciteter på 100 Mbit/s kan uppnås över längre sträckor med upp till fem lysdioder, vilket skulle göra det möjligt att skicka data via dioder i taket till mottagare var som helst i ett rum.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt