Visa tvingar Izettle att använda pin-kod

2014-01-31 07:23  
Izettles större dosa ansluts till mobilen via Bluetooth och gör att man kan signera kortbetalningar med pin-kod.Foto Izettle

Från den 1 april går det inte längre att signera betalningar med Visa-kort för hand i Izettles betaltjänst för mobiler. Det finns dock ett sätt att fortsätta använda företagets lilla kortläsare utan knappsats.

Det är den bankägda organisationen Visa Europe som inte längre godkänner handsignaturer vid mobila korttransaktioner i Europa. De nya reglerna infördes redan 2012 i Norge, Danmark och Finland, men i Sverige fick Izettle ett undantag som upphör den 1 april i år.

Användarna av Izettles tjänst, som gör mobilen eller pekdatorn till en kortterminal, har nu två val.

Det ena är att använda den ursprungliga lilla kortläsaren som sticks in i mobilen, men vid betalningen läggs då ett extra steg till. Den som betalar får via ett sms gå till en webbsida i mobilen där kortnumret fylls i, ungefär som i en webbutik.

Det andra valet är att skaffa Izettles nyare och lite större dosa med knappsats som används för att signera betalningar med pin-kod. Dosan är ansluten till mobilen via Bluetooth, och Izettle erbjuder den nu till rabatterat pris.

Enligt Izettle görs 75 procent av alla transaktioner genom tjänsten redan med den större dosan. Troligen beror detta på att de som använder Izettle regelbundet, exempelvis butiker, föredrar signering med pin.

Samtidigt gör Izettle en satsning för att nå lite större kunder, med som mest omkring 500 transaktioner per dag. Lockbetet är en rörlig transaktionsavgift, baserad på månadsomsättning.

Den nuvarande avgiften på 2,75 procent sjunker gradvis vid omsättning över 20 000 kronor i månaden, och blir som lägst 1,50 procent vid en omsättning på 300 000 kronor eller högre.

– Vi får nu förfrågningar från kunder där du är van att se en kortterminal, och de säger att de väldigt gärna vill ha Izettle, men att en avgift på 2,75 procent gör att det är bättre att stanna hos banken eftersom de omsätter så mycket, säger Jacob de Geer, grundare och vd för Izettle.

Enligt Jacob de Geer är det Izettles extratjänster som lockar de lite större kunderna, exempelvis analysverktyg för försäljningen och ett molnbaserat kassaregister.

Izettle är nu verksamt i nio länder, efter lansering i Mexiko och Brasilien sommaren 2012. Jacob de Geer räknar med att nästa marknad blir i Sydamerika eller Europa. I Nordamerika bedömer han att konkurrensen är för hård, bland annat från Paypal och Square som har liknande lösningar anpassade för amerikanska kort med magnetremsa.

Jacob de Geer räknar också med att Izettle påbörjar processen att söka mer riskkapital under 2014, för att fortsätta expansionen. Izettle har hittills tagit in omkring 375 miljoner kronor i finansiering, främst från riskkapitalbolagen Index Ventures och Creandum.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt