Virusplågan inte över - snart en miljon virus

2008-04-01 14:04  
Datavirus Foto: Jonas Askergren

Innan det här året är slut kommer det att finnas över en miljon olika typer av data- och mobilvirus och annan skadlig kod. Och de hittar nya vägar att ta sig in i datorer och mobiler.

Det är det finska datasäkerhetsföretaget F-Secure som i sin första kvartalsrapport i år spår att antalet virustyper fortsätter att öka kraftigt till över en miljon olika typer fram till årsskiftet.

En annan trend är att sättet som skadlig kod sprids på har ändrats de senaste åren.

- I dag räcker det med att besöka en webbplats för att datorn ska bli smittad om man inte är skyddad av fullt uppdaterade operativsystem, webbläsare och insticksprogram för webbläsaren, säger David Treiberg, chef för F-Secure i Sverige, i ett pressmeddelande.

Så sent som för ett år sedan spreds skadlig kod mest via bifogade filer i e-brev. Det var så som Bagle, Mydoom och Warezov spreds och smittade miljontals datorer världen över.

...en rolig film på Youtube
Nu handlar det mycket om att få en e-brevsmottagare att klicka på en länk till en webbsida – som snabbt smittar ned din dator.

- Det kan till exempel stå att det finns ett gratulationskort till dig eller en rolig film på Youtube, säger David Treiberg.

En annan metod är att skapa webbplatser som innehåller tusentals olika sökord som indexeras som söktjänster.

- När användaren söker efter ett begrepp lotsas han eller hon till webbplatsen med skadlig kod i tron att det är en legitim webbsida.

"Nu är det inte vanlig uppvisning"
En tredje variant är att hackare planterar skadlig kod på populära webbplatser utan att ändra på sidornas utseende och funktion.

- Tidigare brukade hackare ändra på webbsidor för att visa upp sig, visa vad de gjort. Men i dag handlar det om att tjäna pengar. I dag är det vanligt att de lämnar kvar en bit javascript som utnyttjar säkerhetsluckor i besökarnas dator för att installera skadlig kod, säger David Treiberg,

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt