Virtuella tangenter gör nytt försök

2014-05-19 08:43  
Så här såg det ut när Senseboard var på gång för 13 år sedan. Foto: Senseboard

Skriv med fingrarna på vad som helst. Det är idén bakom en svensk uppfinning med rötterna i det virtuella tangentbordet Senseboard, som visades upp 2001.Nu görs ett nytt försök via crowdfunding.

Senseboard bestod av sensorer placerade på händerna för att mäta fingrarnas position och rörelser. Uppfinningen fick utmärkelsen ”Best New Technology” vid Comdexmässan i Las Vegas år 2001.

Idén var att kunna skriva på vilken yta som helst eller i luften, utan tangentbord. Ett av problemen var att man måste använda korrekt fingersättning. Ett bolag bildades av Gunilla Alsiö som utvärderat idén i ett examens­arbete hos Ericsson, men efter flera turer gick bolaget i konkurs.

Lars Asplund, numera professor emeritus i robotik vid Mälar­dalens Högskola, MDH, blev på vägen inblandad för att utveckla tekniken, och han har inte kunnat släppa idén. Nu har han förbättrat uppfinningen utifrån forskning vid MDH och vill ge det virtuella tangentbordet en ny chans.

Kravet på korrekt fingersättning ska nu vara mindre, och Lars Asplund tror dessutom på kombinationen med ett tangentbord projicerat i digitala glasögon av typen Google Glass.

I ett pressmeddelande från MDH konstaterar han att det krävs finansiering på omkring 10–15 miljoner kronor för att ta produkten till marknaden. Vad som inte framgår är att det är hans eget bolag som söker finansiering.

Planen är att gå via en crowdfundingsajt som Indiegogo eller Kickstarter, men Lars Asplund hoppas hitta finansiering redan innan dess för att förbereda en sådan kampanj.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt