Virgin ger NTL det fjärde nätet

2006-04-11 15:22  
Richard Branson - vet hur pengar skapas.

Den brittiska superentreprenören Richard Branson hyr ut sitt mobiltelebolag Virgin Mobile på 30 år till den brittiska tele-, bredbands- och kabelteveoperatören NTL, företaget som på 90-talet var storägare i svenska Bredbandsbolaget.

NTL är Storbritanniens största kabelteveoperatör och en av de största bredbandsoperatörerna tillika en av de största teleoperatörerna.

NTL har med andra ord allt som behövs för att hänga på trenden "Triple Play" - det vill säga erbjuda sina kunder Internet, telefon och teve i samma nät och på samma räkning.

Men man vill gå vidare till "Quad Play" och lägga till mobiltefoni.

Det är där Virgine Mobile kommer in. Virgin Mobile är en av de mest framgångsrika så kalla virtuella mobiloperatörerna i världen, det vill säga mobiloperatörer som inte har egna nät utan hyr in sig hos andra och opererar under eget namn.

Virgin Mobile har cirka 4 miljoner kunder och hyr in sig i T-Mobiles mobilnät.

Inga kor är heliga
Richard Branson har redan sålt sitt internetbolag Virgin.net till NTL och är nu beredd att göra en ny affär med Virgin Mobile.

Upplägget går ut på att Virgin Group, som kontrollerar 71 procent av Virgin Mobile, lånar ut varumärket och kunderna under 30 år i utbyte mot 0,25 procent av intäkterna. Samtidigt blir Virgin Group 10-procentig ägare i NTL.

NTL tänker använda sig av Virgins varumärke på mer än bara mobiltelefonin, eftersom Virgin har en bättre laddning är det ganska trista NTL.

Redan i höstas närmade sig NTL Virgin Mobile, men då var erbjudandet för dåligt och NTL fick backa.

Började med affärer som 20-åring
Richard Bransons Virgin-imperium består av cirka 200 företag i 30 länder.

Det första företaget startade han som 20 åring 1970 - ett postorderföretag och strax därefter en skivaffär på Oxford Street. 1973 startade han ett eget skivbolag, Virgin Records.

1977 skrev han kontrakt med punkrockbandet Sex Pistols och sedan rullade det på allt fortare med bland andra flygbolagen Virgin Altantic Airways och Virgin Cargo, Virgin Hotels, Virgin Publishing, Virgin Radio och så vidare.

Virgin Mobile startades 1999 och det senaste Virginbolaget är Virgin Galactic som ska utveckla rymdturism för vanligt folk, i varje fall vanligt folk med gott om pengar.

Alla kor är inte heliga, inte ens den förstfödde. Virgin Records såldes 1992 till Thorn EMI.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt